Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Cara Buat Tepung Pelita Versi Moden, Simple Dan Mudah Dibuat Di Rumah

https://ift.tt/XJ62qvt

cara buat tepung pelita

Apabila ke bazar Ramadan, semestinya kuih Tepung Pelita yang dicari. Jika teringin sangat, anda tetap boleh dapat hasil menjadi dengan cara buat Tepung Pelita versi moden ini.

Tepung Pelita merupakan kuih tradisional paling popular pada bulan Ramadan. Senang cerita, tak lengkaplah hidangan sewaktu berbuka jika tiada kuih ini di depan mata.

Biasanya orang akan cari kuih Tepung Pelita di bazar Ramadan. Namun, cara buat kuih ini sebenarnya agak mudah dan anda boleh membuatnya sendiri di rumah.

Munasnainu Mustapha telah kongsikan cara buat Tepung Pelita di Facebook secara moden dan anda boleh lihat sendiri betapa mudahnya dihasilkan di rumah. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Buat Acuan Tepung Pelita Tanpa Lidi Dan Stapler, Lebih Selamat Makan!

CARA BUAT TEPUNG PELITA VERSI MODEN

cara buat tepung pelita

Bahan-bahan untuk bahagian bawah (hijau):

  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air pandan
  • 1 sudu teh air kapur (jangan banyak, nanti pahit, sederhana pekat saja)

Bahan-bahan untuk bahagian atas (putih):

  • 4 cawan santan
  • 4 sudu besar tepung beras
  • Sedikit garam

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, kisar tepung beras, gula, air pandan dan air kapur sampai sebati.

2. Masak sampai likat dan meletup-letup, kemudian tutup api.

3. Selepas itu, masukkan lapisan hijau ke dalam bekas.

4. Setelah siap dimasukkan ke dalam bekas, baru masukkan ½ sudu kecil gula di atas lapisan hijau.

cara buat tepung pelita

5. Biarkan gula itu cair seketika dan sementara itu, boleh masak lapisan putih pula.

6. Campurkan santan, tepung beras dan garam sampai sebati, kemudian kacau sampai sebati.

7. Masak sampai likat dan meletup-letup, kemudian tutup api.

8. Akhir sekali, tuang ke dalam adunan hijau tadi. Siap untuk dinikmati!

Dengan resipi Tepung Pelita versi moden ini, dapatlah lepaskan keinginan anda untuk menikmatinya sewaktu berbuka puasa bersama keluarga tersayang di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Munasnainu Mustapha

Baca juga: Resepi Kuih Limas, Macam Tepung Pelita Tapi Beza Satu Bahan Saja

The post Cara Buat Tepung Pelita Versi Moden, Simple Dan Mudah Dibuat Di Rumah appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan