Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Cara Buat Tepung Pelita Versi Moden, Simple Dan Mudah Dibuat Di Rumah

https://ift.tt/XJ62qvt

cara buat tepung pelita

Apabila ke bazar Ramadan, semestinya kuih Tepung Pelita yang dicari. Jika teringin sangat, anda tetap boleh dapat hasil menjadi dengan cara buat Tepung Pelita versi moden ini.

Tepung Pelita merupakan kuih tradisional paling popular pada bulan Ramadan. Senang cerita, tak lengkaplah hidangan sewaktu berbuka jika tiada kuih ini di depan mata.

Biasanya orang akan cari kuih Tepung Pelita di bazar Ramadan. Namun, cara buat kuih ini sebenarnya agak mudah dan anda boleh membuatnya sendiri di rumah.

Munasnainu Mustapha telah kongsikan cara buat Tepung Pelita di Facebook secara moden dan anda boleh lihat sendiri betapa mudahnya dihasilkan di rumah. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Buat Acuan Tepung Pelita Tanpa Lidi Dan Stapler, Lebih Selamat Makan!

CARA BUAT TEPUNG PELITA VERSI MODEN

cara buat tepung pelita

Bahan-bahan untuk bahagian bawah (hijau):

  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air pandan
  • 1 sudu teh air kapur (jangan banyak, nanti pahit, sederhana pekat saja)

Bahan-bahan untuk bahagian atas (putih):

  • 4 cawan santan
  • 4 sudu besar tepung beras
  • Sedikit garam

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, kisar tepung beras, gula, air pandan dan air kapur sampai sebati.

2. Masak sampai likat dan meletup-letup, kemudian tutup api.

3. Selepas itu, masukkan lapisan hijau ke dalam bekas.

4. Setelah siap dimasukkan ke dalam bekas, baru masukkan ½ sudu kecil gula di atas lapisan hijau.

cara buat tepung pelita

5. Biarkan gula itu cair seketika dan sementara itu, boleh masak lapisan putih pula.

6. Campurkan santan, tepung beras dan garam sampai sebati, kemudian kacau sampai sebati.

7. Masak sampai likat dan meletup-letup, kemudian tutup api.

8. Akhir sekali, tuang ke dalam adunan hijau tadi. Siap untuk dinikmati!

Dengan resipi Tepung Pelita versi moden ini, dapatlah lepaskan keinginan anda untuk menikmatinya sewaktu berbuka puasa bersama keluarga tersayang di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Munasnainu Mustapha

Baca juga: Resepi Kuih Limas, Macam Tepung Pelita Tapi Beza Satu Bahan Saja

The post Cara Buat Tepung Pelita Versi Moden, Simple Dan Mudah Dibuat Di Rumah appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!