Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Chef Kongsi Cara Goreng Ikan Bilis Rangup, Rupanya Kena Buat Macam Ni…

https://ift.tt/mLVqyvY

ikan bilis rangup

Menggoreng ikan bilis rangup ada petuanya! Salah satu rahsia yang berkesan adalah dengan menggoreng ikan bilis dua kali.

Hasilnya memang tidak mengecewakan, sangat rangup krup krap! Jika anda ingin menikmati ikan bilis yang rangup dan sedap, cubalah cara di bawah ini.

Baca juga: Sambal Ikan Bilis Rangup Guna 3 Bahan, Sedap Sampai Sorok Tak Nak Kongsi!

CARA GORENG IKAN BILIS GARING

Petua goreng ikan bilis ini telah dikongsikan oleh seorang penggunakan laman sosial facebook bernama Reyna Zain. Berikut merupakan cara-caranya:

“Betul apa yang chef itu katakan. Ikan bilis perlu digoreng dua kali untuk mendapatkan tekstur yang garing krup, krup, krup! Tak percaya? Cubalah sendiri. InsyaAllah, jadi!”

Caranya:

  1. Basuh ikan bilis sebelum digoreng untuk kali pertama.
  2. Apabila minyak sudah panas, goreng ikan bilis seperti biasa. Angkat dan toskan minyaknya seperti biasa. Biarkan sejuk sebentar.
  3. Untuk gorengan kali kedua, panaskan semula minyak yang sama. Setelah minyak benar-benar panas, masukkan semula ikan bilis yang telah digoreng kali pertama.
  4. Goreng sekejap sahaja (pada masa ini, anda boleh melihat struktur ikan bilis yang sudah mengembang). Angkat dan toskan minyaknya.
  5. Setelah sejuk, simpan ikan bilis dalam bekas yang kedap udara.

Selamat mencuba!

Kredit: Reyna Zain

Baca juga: Rahsia Cucur Ikan Bilis Garing Tapi Lembut Bila Dimakan, Bentuk Pun Tak Leper!

The post Chef Kongsi Cara Goreng Ikan Bilis Rangup, Rupanya Kena Buat Macam Ni… appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!