Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Buat Lempeng Kelapa Yang Lembut & Sedap, Wangi Elok Pula Tu!

https://ift.tt/25TNUGz

 

resepi lempeng kelapa

Resepi lempeng kelapa adalah hidangan yang sangat digemari ramai. Dengan teksturnya yang lembut dan wangi, lempeng ini sering jadi pilihan untuk sarapan atau kudapan petang.

Lempeng kelapa boleh dinikmati dengan sambal hijau atau sambal tumis, memberikan rasa yang lebih mantap. Dan yang paling menarik, anda membuat lempeng ini dalam pelbagai saiz, sama ada saiz kecil comel atau saiz biasa.

Resipi ini sangat senang dan bahan-bahannya pun mudah didapati. Mari kita lihat cara penyediaannya dengan lebih lanjut di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Lempeng Sedap Tanpa Guna Telur, Tetap Gebu & Lembut Sampai Petang!

RESEPI LEMPENG KELAPA

resepi lempeng kelapa

Bahan-bahan:

Cara penyediaan:

  1. Kisar 1 cawan nasi dengan 2 1/2 cawan air hingga halus.
  2. Masukkan campuran nasi ke dalam satu bekas.
  3. Tambahkan 2 cawan tepung gandum, 2 cawan kelapa muda, secubit garam dan sedikit minyak masak ke dalam bekas tersebut.
  4. Gaul rata semua bahan hingga sebati dan bercampur rata.
  5. Panaskan acuan dan tuang adunan mengikut saiz yang diingini.
  6. Masak hingga kedua-dua belah lempeng berwarna keemasan.

Lempeng kelapa siap untuk dihidangkan bersama sambal hijau atau sambal tumis!

Kredit resipi dan gambar: Hajah Zainab Bt Mawan

Baca juga: Cara Buat Lempeng Kosong Kampung, Sedap Cicah Bersama Sambal Bilis

The post Cara Buat Lempeng Kelapa Yang Lembut & Sedap, Wangi Elok Pula Tu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!