Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Ayam Kam Heong Simple Tapi Padu, Makan Licin Sampai Tak Ada Sisa!

https://ift.tt/M0rzXtY

ayam kam heong

Jika anda sudah bosan dengan masakan ayam kicap, mari cuba resepi ayam kam heong ini! Cara memasak menu ini sangat mudah dan ringkas. Ia tidak memerlukan banyak masa untuk disediakan.

Anda hanya memerlukan bahan-bahan asas yang biasanya ada di dapur. Jadi, ibu-ibu bolehlah mencuba masak untuk makan tengah hari. Pasti satu keluarga akan menyukainya!

Baca juga: Mudahnya Resipi Nasi Ayam Ini, Tak Sampai Satu Jam Dah Siap Masak!

RESEPI AYAM KAM HEONG SIMPLE

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Ayam
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Daun kari
  • Cili kering 2 tangkai
  • Cili hijau
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • Sos cili
  • Sos tiram
  • Kicap manis
  • Garam
  • Gula

Cara-cara memasak:

  1. Pertama sekali, goreng ayam terlebih dahulu.
  2. Bila sudah masak, angkat dan ketepikan seketika.
  3. Hiris halus bawang merah, bawang putih, cili kering dan cili hijau.
  4. Kemudian, tumis bahan hiris tadi bersama daun kari sehingga keperangan.
  5. Selepas itu, masukkan 1 sudu besar serbuk kari. Guna api perlahan dan gaul rata supaya rempah tidak hangit.
  6. Masukkan pula sos tiram, sos cili dan kicap manis. Gaul rata sehingga semua bercampur sebati.
  7. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  8. Seterusnya, masukkan cili dan bawang merah potong.
  9. Akhir sekali, masukkan ayam dan gaul rata supaya semua rempah meresap masuk ke dalam ayam.
  10. Siap! Boleh dihidangkan dan dinikmati bersama nasi putih panas.

Kredit resipi dan gambar: Nkhalida Alias

Baca juga: Resipi Gulai Lemak Ayam Lagi Padu Dari Biasa, Ada Satu Bahan Yang Jarang Orang Letak

The post Resipi Ayam Kam Heong Simple Tapi Padu, Makan Licin Sampai Tak Ada Sisa! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!