Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Mi Kicap Homemade Paling Simple, Buat Sendiri Lagi Puas Hati!

Mee kicap antara hidangan popular dan disukai ramai. Kalau sekali cuba, pasti anda tertanya-tanya resepi mi kicap kerana buat sendiri di rumah lebih puas hati dan sedap.

Sebenarnya, mudah sahaja untuk menyediakan mee kicap ini. Jom ikuti perkongsian lengkap resepi di bawah. Rugi kalau tak cuba!

Baca juga: Roti Telur Spesial Guna 1 Bahan Rahsia, Tak Sangka Hasilnya Memang ‘Padu’!

RESEPI MI KICAP HOMEMADE, LEBIH PUAS HATI KALAU BUAT SENDIRI

RESEPI MI KICAP

CARA PENYEDIAAN SUP:

1. Tumis bawang putih dan masukkan air.

2. Kemudian tambahkan fish ball. Perasakan garam dan gula.

CARA PENYEDIAAN KUAH KICAP:

1. Tumis bawang putih menggunakan minyak masak dan sedikit minyak bijan. Tumis hingga keperangan.

2. Kemudian, masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tiram, gula perang dan garam. Seimbangkan rasa, mana yang kurang boleh tambah mengikut cita rasa anda.

3. Masukkan tepung jagung yang dibancuh untuk pekatkan kuah. Kacau hingga mendidih.

CARA PENYEDIAAN PERAPAN AYAM:

1. Campurkan lada sulah, kicap pekat, kicap manis dan garam. Perap ayam selama 15 hingga 20 minit sebelum digoreng.

RESEPI MI KICAP

Cara penyediaan mi kicap:

1. Celur mi wantan atau mi kering sehingga masak.

2. Kemudian, gaulkan dengan kuah kicap yang disediakan tadi.

3. Goreng ayam dan potong.

Sedia untuk dihidangkan bersama sup panas.

Memang puas hati dan sedap. Selamat mencuba!

Baca juga: Jangan Kecewa Kalau Masakan Terlebih Masin, Masukkan Sahaja 8 Bahan Ini

Sumber: Facebook Qasih Jue Aisya

The post Resepi Mi Kicap Homemade Paling Simple, Buat Sendiri Lagi Puas Hati! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!