Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

KKM Jelas Sarung Tangan Kuning Untuk Pencucian, Tidak Sesuai Ketika Kendali Makanan

Baru-baru ini tular di media sosial mengenai isu peniaga makanan di mana dia menggunakan sarung tangan berwarna kuning untuk pengendalian makanan.

Perkara tersebut sudah tentunya mendapat perhatian Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di laman media sosialnya. Hal ini kerana tindakan peniaga tersebut adalah tidak betul.

Baca juga: KPM Mansuh Pengunaan Skor TP, Digantikan Dengan Bentuk Peratus Dan Gred

SARUNG TANGAN KUNING TAK SESUAI UNTUK KENDALIKAN MAKANAN

SARUNG TANGAN

Jelasnya, penggunaan sarung tangan berwarna kuning adalah untuk pencucian sahaja. Ia tidak sesuai digunakan ketika pengendalian makanan.

“KKM ingin memaklumkan penggunaan sarung tangan berwarna kuning adalah untuk pencucian dan tidak sesuai untuk pengendalian makanan,” tulisnya.

Antara sarung tangan paling selamat digunakan untuk mengendalikan makanan adalah jenis nitrile (powder-free-glove). Hal ini kerana jenis ini tidak meninggalkan sebarang sisi kotoran.

“Sarung tangan jenis nitrile (powder-free-glove) paling selamat untuk mengendalikan makanan kerana tidak meninggalkan sisa kotoran. Bagi mengelakkan pencemaran silang sarung tangan hendaklah dipakai untuk sekali guna sahaja,” ujarnya.

Selain itu, KKM juga turut menawarkan Pensijilan Gred Makanan (Food Grade) untuk bahan bersentuhan makanan termasuk sarung tangan.

Pihak industri boleh memaparkan logo pensijilan tersebut pada produk yang dipersijilkan. Sebarang maklumat boleh layari http://hq.moh.gov.my/fsq

Semoga bermanfaat!

Baca juga: Bimbang Anak Tak Fokus Bila Kelas Terlalu Ramai & Padat, Ini 5 Cara Ibu Ayah Boleh BUAT

Sumber: X Kementerian Kesihatan Malaysia

The post KKM Jelas Sarung Tangan Kuning Untuk Pencucian, Tidak Sesuai Ketika Kendali Makanan first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!