Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

KKM Jelas Sarung Tangan Kuning Untuk Pencucian, Tidak Sesuai Ketika Kendali Makanan

Baru-baru ini tular di media sosial mengenai isu peniaga makanan di mana dia menggunakan sarung tangan berwarna kuning untuk pengendalian makanan.

Perkara tersebut sudah tentunya mendapat perhatian Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di laman media sosialnya. Hal ini kerana tindakan peniaga tersebut adalah tidak betul.

Baca juga: KPM Mansuh Pengunaan Skor TP, Digantikan Dengan Bentuk Peratus Dan Gred

SARUNG TANGAN KUNING TAK SESUAI UNTUK KENDALIKAN MAKANAN

SARUNG TANGAN

Jelasnya, penggunaan sarung tangan berwarna kuning adalah untuk pencucian sahaja. Ia tidak sesuai digunakan ketika pengendalian makanan.

“KKM ingin memaklumkan penggunaan sarung tangan berwarna kuning adalah untuk pencucian dan tidak sesuai untuk pengendalian makanan,” tulisnya.

Antara sarung tangan paling selamat digunakan untuk mengendalikan makanan adalah jenis nitrile (powder-free-glove). Hal ini kerana jenis ini tidak meninggalkan sebarang sisi kotoran.

“Sarung tangan jenis nitrile (powder-free-glove) paling selamat untuk mengendalikan makanan kerana tidak meninggalkan sisa kotoran. Bagi mengelakkan pencemaran silang sarung tangan hendaklah dipakai untuk sekali guna sahaja,” ujarnya.

Selain itu, KKM juga turut menawarkan Pensijilan Gred Makanan (Food Grade) untuk bahan bersentuhan makanan termasuk sarung tangan.

Pihak industri boleh memaparkan logo pensijilan tersebut pada produk yang dipersijilkan. Sebarang maklumat boleh layari http://hq.moh.gov.my/fsq

Semoga bermanfaat!

Baca juga: Bimbang Anak Tak Fokus Bila Kelas Terlalu Ramai & Padat, Ini 5 Cara Ibu Ayah Boleh BUAT

Sumber: X Kementerian Kesihatan Malaysia

The post KKM Jelas Sarung Tangan Kuning Untuk Pencucian, Tidak Sesuai Ketika Kendali Makanan first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!