Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

KKM Jelas Sarung Tangan Kuning Untuk Pencucian, Tidak Sesuai Ketika Kendali Makanan

Baru-baru ini tular di media sosial mengenai isu peniaga makanan di mana dia menggunakan sarung tangan berwarna kuning untuk pengendalian makanan.

Perkara tersebut sudah tentunya mendapat perhatian Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di laman media sosialnya. Hal ini kerana tindakan peniaga tersebut adalah tidak betul.

Baca juga: KPM Mansuh Pengunaan Skor TP, Digantikan Dengan Bentuk Peratus Dan Gred

SARUNG TANGAN KUNING TAK SESUAI UNTUK KENDALIKAN MAKANAN

SARUNG TANGAN

Jelasnya, penggunaan sarung tangan berwarna kuning adalah untuk pencucian sahaja. Ia tidak sesuai digunakan ketika pengendalian makanan.

“KKM ingin memaklumkan penggunaan sarung tangan berwarna kuning adalah untuk pencucian dan tidak sesuai untuk pengendalian makanan,” tulisnya.

Antara sarung tangan paling selamat digunakan untuk mengendalikan makanan adalah jenis nitrile (powder-free-glove). Hal ini kerana jenis ini tidak meninggalkan sebarang sisi kotoran.

“Sarung tangan jenis nitrile (powder-free-glove) paling selamat untuk mengendalikan makanan kerana tidak meninggalkan sisa kotoran. Bagi mengelakkan pencemaran silang sarung tangan hendaklah dipakai untuk sekali guna sahaja,” ujarnya.

Selain itu, KKM juga turut menawarkan Pensijilan Gred Makanan (Food Grade) untuk bahan bersentuhan makanan termasuk sarung tangan.

Pihak industri boleh memaparkan logo pensijilan tersebut pada produk yang dipersijilkan. Sebarang maklumat boleh layari http://hq.moh.gov.my/fsq

Semoga bermanfaat!

Baca juga: Bimbang Anak Tak Fokus Bila Kelas Terlalu Ramai & Padat, Ini 5 Cara Ibu Ayah Boleh BUAT

Sumber: X Kementerian Kesihatan Malaysia

The post KKM Jelas Sarung Tangan Kuning Untuk Pencucian, Tidak Sesuai Ketika Kendali Makanan first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!