Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi KUIH BAKAR Pandan Comel Guna Acuan Muffin Je, Mudah Bawa Bekal Kecil Ke ‘Office’!

Ini bukan kuih bakar kemboja yang biasa anda nikmati, tapi kali ini penulis hidangkan dengan resepi kuih bakar pandan berbentuk acuan muffin yang comel dan unik.

Idea kuih bakar comel ini telah dihasilkan oleh Puan Rahmah Rosmin dengan menukar bentuk rupa asalnya iaitu bunga kemboja. Namun, peminat kuih bakar kemboja tak perlu risau, kerana rasa kuih bakar yang terkenal dengan lemak manis ini masih dikekalkan keasliannya. Jom belajar buat!

Baca juga: Resepi MAGGI Goreng Thai Viral, Lebih Umami Rasanya Sebab Ramuan Ini!

RESEPI KUIH BAKAR PANDAN COMEL

resepi kuih bakar

Gambar: Rahmah Rosmin

Assalamualaikum semua, petang ini saya buat kuih bakar kiut (cute). Tak boleh panggil kuih bakar kemboja sebab tak bentuk bunga kemboja. Akak bakar dalam ketuhar (oven) guna acuan muffin saja.

Resipi kuih bakar pandan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula pasir (resipi asal 1 cawan)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 1/4 cawan santan
  • 1 cawan jus pandan
  • 3 biji telur
  • 2 sudu besar marjerin
  • Sedikit pewarna hijau
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Bijan secukupnya

Baca juga: Resepi Kulit TORTILLA Mudah 8.4K Perkongsian, Boleh Buat Bekal Suami!

Cara-cara penyediaan:

  1. Bancuh semua bahan di atas kecuali bijan.
  2. Kemudian, kisar bahan hingga halus.
  3. Sapu acuan dengan sedikit minyak.
  4. Panaskan sekejap acuan.
  5. Setelah itu, tuang adunan dan tabur bijan.
  6. Bakar suhu 180°C selama 30 min (bergantung pada oven masing-masing).

Hasilnya, saya dapat 40 biji kuih bakar comel.

Air tangan Rahmah Rosmin dan sumber YouTube Che Nom.

Baca juga: Rahsia PAU Kukus Jadi Putih Gebu & Bulat, Ini Pantang Larangnya!

Sumber: Rahmah Rosmin via Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)

FT Image: Rahmah Rosmin

The post Resepi KUIH BAKAR Pandan Comel Guna Acuan Muffin Je, Mudah Bawa Bekal Kecil Ke ‘Office’! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!