Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Sambal Bilis Crispy Macam Yang Beli, Menu Emergency Bila Lewat Bangun Sahur!

https://ift.tt/Zmc8lHr

sambal ikan bilis rangup

Resipi mudah sambal ikan bilis rangup yang dikongsikan oleh Puan Ziela Mazlan ini wajib dicuba sebagai stok Ramadan yang bakal tiba tidak lama lagi.

Jika terlewat bangun untuk bersahur, sambal bilis ini boleh dijadikan menu emergency yang terus boleh dimakan bersama nasi putih.

Selain itu, siapa yang suka travel pun boleh cuba sediakan sambal bilis ini. Memang mudah kerana boleh dimakan bila-bila masa sahaja!

Jom kita pelajari cara buat sambal bilis crispy ini dengan menggunakan resipi di bawah. Semoga bermanfaat!

Baca juga: Cara Buat Stok Kuah Siakap Stim Limau, Bila Nak Makan Tinggal Curah Je!

CARA BUAT SAMBAL IKAN BILIS RANGUP

Bahan-bahan yang diperlukan:

Cara-cara penyediaannya:

1. Pecahkan kiub ayam dalam minyak panas. Kuantiti minyak hendaklah seperti hendak menumis sambal. Kacau sebati dengan api sederhana.

2. Masukkan cili kering goreng yang telah dikisar dan kacau sebati bersama dengan kiub ayam tadi.

3. Perasakan dengan garam dan gula agar secukup rasa.

4. Padam api dan sejukkan.

sambal ikan bilis rangup

5. Biarkan sambal betul-betul sejuk baru dimasukkan ikan bilis goreng, kacang tanah goreng dan bawang goreng tadi.

6. Gaul sebati dan siap!

sambal ikan bilis rangup

Kr6edit resipi dan gambar: Ziela Mazlan

Baca juga: Cara Buat Stok Kuah Siakap Stim Limau, Bila Nak Makan Tinggal Curah Je!

The post Cara Buat Sambal Bilis Crispy Macam Yang Beli, Menu Emergency Bila Lewat Bangun Sahur! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!