Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resepi Asam Pedas Che Nom

Bahan-bahan:

  • 1 batang serai
  • 1 inci lengkuas
  • 1-2 ketul kunyit
  • 1 inci halia
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 5 ulas bawang putih
  • 1/2- 1 kuntum bunga kantan
  • 1 biji tomato
  • 5 batang bendi
  • 1 ikat daun Kesum
  • 15-20 biji cili kering
  • Air pati asam jawa
  • 1/2 - 1 ekor ayam
  • 1.5 cwn minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • 1 sk serbuk perasa
  • Air, untuk kuah

Cara Penyediaan:

  1. Serai potong 2 dan ketuk.
  2. Hiris nipis lengkuas, halia, kunyit, bawang merah kecil dan bawang putih.
  3. Belah 2 bunga kantan dan tomato.
  4. Gunting cili kering dan rebus 5-8 minit.
  5. Rendam asam jawa dengan air panas dan ramas.
  6. Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas, cili kering dan air.
  7. Panaskan minyak dan tumis serai
  8. Masuk bahan kisar halus dan air.
  9. Masak sampai pecah minyak. Ulang 3 kali tambah air dan masak sampai kering.
  10. Masukkan ayam dan sambung masak sampai ayam kecut.
  11. Masukkan bunga kantan, daun kesum, air asam jawa, garam, serbuk seasoning dan air untuk lebih berkuah.
  12. Reneh sampai ayam masak dan kuah pekat.
  13. Masuk tomato dan bendi. Kacau sekejap dan boleh tutup api.

Tip:

  • Lengkuas kalau keras sangat, hiris nipis-nipis biar senang hancur.
  • Bahagian batang bunga kantan kalau nak masuk jugak pon boleh, wangii.
  • Kalau nak lebih berkuah dan cair boleh tambah air.

asam pedas ikan siakap

Dah ada menu makan lunch sekejap lagi? Kalau belum, jom kita buat asam pedas ikan siakap. Selalunya kita dah biasa dengan asam pedas ikan jenahak atau pari, kan?

Ikan siakap selain masak 3 rasa, sesuai juga dibuat asam pedas kerana rasanya lembut, manis dan tidak hanyir.

Jom kita ikut resipi lengkap di bawah ini.

Baca lagi: Rahsia Nasi Goreng Sedap, Guna Nasi Baru Masak Tapi Peroi & Sebiji-Sebiji Elok!

RESIPI ASAM PEDAS IKAN SIAKAP

Bahan-bahan:

Bahan Kisaran:

  • 1 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • Sedikit halia
  • Sedikit belacan
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu serbuk kunyit

Bahan Lain:

  • 1 segenggam cili kering
  • 2 sudu beras, direndam dalam air panas
  • Ikan siakap (dipotong)
  • 1 biji tomato
  • Bunga kantan
  • Daun kesum
  • Asam jawa

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk, kemudian tumiskan bahan kisar  dan beras kisar.

2. Masukkan cili kering yang telah dikisar, tumis sehingga naik minyak dan pecah minyak.

3. Tambahkan air asam jawa, bunga kantan, dan daun kesum. Gaul rata.

4. Perasakan dengan garam, gula, dan sedikit perasa tambahan mengikut selera.

5. Masukkan ikan siakap, biarkan mendidih sebentar hingga ikan masak.

6. Tambahkan bendi dan tomato, kemudian biarkan masak sehingga pecah minyak.

asam pedas ikan siakap

Asam pedas ini memang ngam jika dipadankan bersama sambal belacan, telur masin atau ikan masin. Sekali makan, memang akan buatkan anda tak toleh kiri kanan dah!

Selamat mencuba!

Sumber: Yayar B. Awang Noh

Baca lagi: Akok Kedut Pandan Versi Kurang Manis, Senang Guna Acuan Kek Cawan Je!

The post Resipi Asam Pedas Ikan Siakap, Sajian Pedas Memikat Hati Bakal Mentua! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!