Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Rebus Jantung Pisang Yang BETUL, Hasil Memang Cantik Dan Tiada Birat Hitam

https://ift.tt/c8Rrhxw

cara rebus jantung pisang

Ternyata, ada cara rebus jantung pisang yang betul supaya hasilnya cantik dan tiada kesan birat hitam. Anda boleh ikuti trik dan tips di sini. 

Hidangan jantung pisang memang lazat sama ada dimasak gulai atau kerabu. Tetapi yang paling mudah adalah jantung pisang rebus. Ia ringkas tetapi sedap terutamanya apabila dicicah dengan sambal belacan.

Namun, masalah yang sering timbul apabila merebus jantung pisang adalah ia akan kelihatan berwarna hitam selepas dimasak. Ini adalah perkara biasa yang sering berlaku.

Baca juga: Kerabu Jantung Pisang Dengan Sotong & Pucuk Paku, Terliur Dibuatnya

Untuk memastikan jantung pisang yang direbus kelihatan cantik tanpa kesan hitam, terdapat cara yang boleh dilakukan.

CARA REBUS JANTUNG PISANG YANG BETUL

cara rebus jantung

Menurut Razilah Said, petua dan ilmu ini diturunkan dari allahyarham ibunya. Beliau berharap semoga pahalanya sampai kepada ibunya. Amin. 

Bahan-bahan:

  • Jantung pisang
  • Air secukupnya
  • Garam secukupnya (optional)

Cara-cara merebus:

1. Masukkan air dalam periuk dan panaskan sehingga mendidih. Pastikan kuantiti air mencukupi untuk merendam seluruh jantung pisang.

2. Setelah air mendidih, tambahkan sedikit garam ke dalam air jika anda ingin memberi sedikit rasa pada jantung pisang yang direbus.

3. Masukkan jantung pisang ke dalam air mendidih (tak perlu potong). Biarkan ia merebus dengan api sederhana sehingga jantung pisang menjadi lembut. Ini biasanya memakan masa kira-kira 10 hingga 15 minit, tetapi masa memasak mungkin berbeza bergantung kepada saiz dan ketebalan jantung pisang.

4. Semak kelembutan jantung pisang dengan menusuknya dengan garfu atau pisau tajam. Sekiranya jantung pisang sudah lembut dan mudah ditembus, ia sudah masak.

5. Apabila jantung pisang sudah masak, toskan dan barulah dibelah. Hasilnya,-  jantung pisang takkan berbirat hitam. 

6. Jantung pisang yang telah direbus siap untuk digunakan dalam pelbagai jenis masakan. 

Antara Kelebihan Jantung Pisang Yang Ramai Tak Tahu

  • Kaya dengan serat
  • Sumber nutrien
  • Menyokong kesihatan jantung
  • Mengandungi antioksidan
  • Menyokong kesihatan mata
  • Menyokong pemulihan sukan 

Semoga bermanfaat.

Sumber: Razilah Said

Baca juga: Jantung Pisang Masak Lemak Cili Api Bersama Pucuk Ubi, Menu Orang Dulu-dulu

The post Cara Rebus Jantung Pisang Yang BETUL, Hasil Memang Cantik Dan Tiada Birat Hitam appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!