Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Suami Isteri Ini ‘Termakan’ Ikan Cencaru Berulat, Kembang Tekak Dibuatnya!

https://ift.tt/pAMCN5l

ikan cencaru berlada

Sepasang suami isteri terkejut apabila mendapati ikan cencaru berlada yang dibeli untuk sahur di sebuah gerai di Wakaf Zin, Bachok didapati berulat selepas dipanaskan.

Menurut sumber Harian Metro, seorang pelanggan bernama Azura (bukan nama sebenar) membeli lauk itu pada waktu petang kerana gerai itu masih mempunyai banyak pilihan makanan berbanding tempat lain.

Baca juga: Pelanggan Terkilan Beli Ayam Percik Dapat Tulang & Sisa, Isi Habis Kena Kikis!

Suami Isteri Tekejut Ikan Cencaru Berlada Yang Dibeli Ada Ulat, Meloyakan!

ikan cencaru berlada

Selain ikan cencaru, dia juga membeli tomyam dan ikan patin tempoyak sebelum menyimpannya di dalam peti sejuk sebaik saja tiba di rumah.

“Pagi tadi saya keluarkan ikan cencaru berlada itu dari peti ais dan letakkan di pinggan sebelum panaskannya dalam ketuhar.

“Saya dan suami bersahur dengan lauk itu dan ketika hampir habiskan nasi, kami ternampak tompokan objek putih di dalam ikan cencaru itu sebelum menguis-nguisnya.

“Alangkah terperanjatnya apabila ia adalah ulat dan kami memeriksa bahagian lain dalam ikan sebelum mendapati ada banyak lagi ulat yang sudah mati, mungkin akibat dipanaskan dalam ketuhar,” katanya ketika dihubungi.

Azura dan suaminya serta-merta berhenti makan dan cuba menghilangkan rasa loya dengan meneguk banyak air.

Dia mengesyaki lauk ikan itu mungkin sudah dimasak beberapa hari lalu dan dipanaskan berulang kali kerana tidak habis dijual.

Azura juga turut mengakui rasa ikan cencaru itu sedikit pelik tapi menganggapnya resipi tersendiri.

“Saya minta mana-mana peniaga makanan agar ikhlas berniaga terutama di bulan Ramadan dan menjaga kebersihan jualan selain jangan panaskan menu berulang kali dengan alasan tidak ingin berdepan kerugian,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Baca juga: Gagal Tiru Resepi Khairul Aming, Gelagat Lelaki Ini Buat Netizen Komen Pecah Perut

The post Suami Isteri Ini ‘Termakan’ Ikan Cencaru Berulat, Kembang Tekak Dibuatnya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan