Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Suami Isteri Ini ‘Termakan’ Ikan Cencaru Berulat, Kembang Tekak Dibuatnya!

https://ift.tt/pAMCN5l

ikan cencaru berlada

Sepasang suami isteri terkejut apabila mendapati ikan cencaru berlada yang dibeli untuk sahur di sebuah gerai di Wakaf Zin, Bachok didapati berulat selepas dipanaskan.

Menurut sumber Harian Metro, seorang pelanggan bernama Azura (bukan nama sebenar) membeli lauk itu pada waktu petang kerana gerai itu masih mempunyai banyak pilihan makanan berbanding tempat lain.

Baca juga: Pelanggan Terkilan Beli Ayam Percik Dapat Tulang & Sisa, Isi Habis Kena Kikis!

Suami Isteri Tekejut Ikan Cencaru Berlada Yang Dibeli Ada Ulat, Meloyakan!

ikan cencaru berlada

Selain ikan cencaru, dia juga membeli tomyam dan ikan patin tempoyak sebelum menyimpannya di dalam peti sejuk sebaik saja tiba di rumah.

“Pagi tadi saya keluarkan ikan cencaru berlada itu dari peti ais dan letakkan di pinggan sebelum panaskannya dalam ketuhar.

“Saya dan suami bersahur dengan lauk itu dan ketika hampir habiskan nasi, kami ternampak tompokan objek putih di dalam ikan cencaru itu sebelum menguis-nguisnya.

“Alangkah terperanjatnya apabila ia adalah ulat dan kami memeriksa bahagian lain dalam ikan sebelum mendapati ada banyak lagi ulat yang sudah mati, mungkin akibat dipanaskan dalam ketuhar,” katanya ketika dihubungi.

Azura dan suaminya serta-merta berhenti makan dan cuba menghilangkan rasa loya dengan meneguk banyak air.

Dia mengesyaki lauk ikan itu mungkin sudah dimasak beberapa hari lalu dan dipanaskan berulang kali kerana tidak habis dijual.

Azura juga turut mengakui rasa ikan cencaru itu sedikit pelik tapi menganggapnya resipi tersendiri.

“Saya minta mana-mana peniaga makanan agar ikhlas berniaga terutama di bulan Ramadan dan menjaga kebersihan jualan selain jangan panaskan menu berulang kali dengan alasan tidak ingin berdepan kerugian,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Baca juga: Gagal Tiru Resepi Khairul Aming, Gelagat Lelaki Ini Buat Netizen Komen Pecah Perut

The post Suami Isteri Ini ‘Termakan’ Ikan Cencaru Berulat, Kembang Tekak Dibuatnya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!