Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resepi Kuih Lompang Versi Mak-Mak, Terhasil Kenyal Elok ‘Lesung Pipit’ Tengah Kuih

“Sedapnya kuih lompang yang macam mak dengan nenek buat dekat kampung. Susah nak cari dekat bandar ni jadi, kena buat sendiri. Nak cari resepi kuih lompang jap..”

Siapa sahaja yang akan menolak sekiranya dihidangkan dengan pelbagai jenis kuih tradisional Melayu bukan? Semuanya sedap-sedap belaka dan salah satu jenis kuih yang mendapat sambutan ramai adalah kuih lompang. Namun, susah untuk jumpa orang yang menjual kuih lompang ini jadi anda perlu buat sendiri di rumah. Jom!

Baca juga: Cara Buat Kek Chocolate Moist Yang Betul-Betul Meleleh, Rupanya Tak Susah Sangat Pun!

RESEPI KUIH LOMPANG VERSI MAK-MAK

resepi kuih lompang

Hari ni tekak teringin nak makan kuih lompang ni, maka terhasil la kuih lompang versi mak-mak kita dulu. Di sini saya sediakan resepinya sekali..

Bahan-bahan:

# 3 cawan air
# 2 1/2 cawan tepung beras
# 2 sudu tepung ubi
# 1 cawan gula + 1 cawan air (masak hingga mendidih)
# pewarna yang disukai
# kelapa parut + secubit garam ( untuk atas kuih)

Cara menyediakannya:

1) Campurkan tepung beras, tepung ubi bersama 3 cawan air..kacau hingga sebati. Kemudian masukkan air gula dan tapiskannya..

2)Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang disukai.

3)Panaskan dahulu periuk kukus dan acuan selama 5 minit..apabila acuan dah dipanaskan kmudian masukkan adunan dan kukus sehingga masak..

4) Kuih ini akan masak bila ada kesan lekuk ( lesung pipit) ditengah kuih..Tips tak bagi kuih melekat di acuan, oleskan sedikit minyak masak di acuan sebelum dikukus ya.

resepi kuih lompang

*Selamat mencuba!

Baca juga: Amboi, Lemak Manisnya Cekodok Labu..Macam Ini Cara Nak Buat Supaya Jadi Bulat Elok!

Sumber: Fadzian Fadzir

The post Resepi Kuih Lompang Versi Mak-Mak, Terhasil Kenyal Elok ‘Lesung Pipit’ Tengah Kuih first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!