Kari Ikan Timur Laut India, Resipi Dari Negeri Odisha Ini Boleh Tahan Sedap!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Setiap kali dapat belajar resipi yang jarang ditemui, memang tak sabar nak cuba. Anda wajib cuba resipi Kari Ikan India, lauk dari Negeri Odisha yang sebenarnya sedap tak terkata.
Odisha (sebelum ini namanya Orissa) ialah sebuah negeri yang terletak di pesisir timur India dan pelbagai masakan India di Malaysia yang dibuat dengan resipi dari sana.
Syu Azis telah kongsikan resipi menarik di Facebook iaitu Kari Ikan India yang diperoleh daripada kawan suaminya dari negeri Odisha. Jom kita cuba!
Baca juga: Kari Sotong Mamak Yang Lembut Dan Tak Liat, Sebijik Macam Di Kedai Nasi Kandar
RESIPI KARI IKAN INDIA (ODISHA STYLE)
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan (tak kisah jenis apa)
- 1 sudu besar mustard seeds
- 2 biji bawang besar
- 1 labu bawang putih (kena banyak)
- 2 inci halia
- 2 biji tomato
- ½ sudu halba
- 2 biji cili kering
- 1 helai daun salam
- Daun ketumbar
- Bahan penyedap: 2 sudu biji kuaci
- Garam atau serbuk perasa
- Kayu manis, bunga lawang dan jintan putih
- 1 sudu serbuk cili merah (ikut nak pedas banyak mana)
- 1 hingga 2 sudu serbuk kunyit
- 2 sudu serbuk garam masala atau serbuk kari ikan
- 1 cawan santan
Cara-cara memasak:
1. Mula-mula, gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng secara tiga suku masak terlebih dahulu.
2. Kisar halia, sebiji bawang besar, bawang putih dan sedikit (½ sudu) jintan putih terlebih dahulu, kemudian letak tepi.
3. Kisar biji kuaci dan mustard seed bersama sebiji cili kering, kemudian letak tepi juga.
4. Selepas itu, kisarkan tomato sampai lumat.
5. Panaskan minyak dalam dua senduk dan masukkan cili kering yang seketul-seketul itu, kemudian biarkan garing kehitaman sedikit.
6. Masukkan bunga lawang, kayu manis, halba dan 1 sudu jintan putih, kemudian tumis sampai sedikit garing.
7. Seterusnya, masukkan baki bawang besar yang diracik halus dan bahan kisar yang ada halia semua itu.
8. Setelah garing, masukkan tomato kisar dan pes mustard seeds dengan biji kuaci, kemudian kacau perlahan sampai pecah minyak.
9. Masukkan daun salam bersama dua cubit garam, segala serbuk kari, garam masala, serbuk kunyit dan serbuk cili.
10. Akhir sekali, boleh gaul dengan ikan goreng tadi sampai sekata. Siap untuk dihidang!
Orang India sangat suka ikan Rohu, tapi di Malaysia, anda boleh gantikan dengan ikan merah, jenahak atau bawal. Senang cerita, semua jenis ikan sesuai dengan resipi Kari Ikan India ini.
Selamat mencuba!
Sumber: Syu Azis
Baca juga: Resepi Kari Ayam Bangladesh Simple Tanpa Santan, 3 Langkah Saja Dah Siap!
The post Kari Ikan Timur Laut India, Resipi Dari Negeri Odisha Ini Boleh Tahan Sedap! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan