Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Kari Ikan Timur Laut India, Resipi Dari Negeri Odisha Ini Boleh Tahan Sedap!

https://ift.tt/MB0AbPg

kari ikan india

Setiap kali dapat belajar resipi yang jarang ditemui, memang tak sabar nak cuba. Anda wajib cuba resipi Kari Ikan India, lauk dari Negeri Odisha yang sebenarnya sedap tak terkata.

Odisha (sebelum ini namanya Orissa) ialah sebuah negeri yang terletak di pesisir timur India dan pelbagai masakan India di Malaysia yang dibuat dengan resipi dari sana.

Syu Azis telah kongsikan resipi menarik di Facebook iaitu Kari Ikan India yang diperoleh daripada kawan suaminya dari negeri Odisha. Jom kita cuba!

Baca juga: Kari Sotong Mamak Yang Lembut Dan Tak Liat, Sebijik Macam Di Kedai Nasi Kandar

RESIPI KARI IKAN INDIA (ODISHA STYLE)

kari ikan india

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan (tak kisah jenis apa)
  • 1 sudu besar mustard seeds
  • 2 biji bawang besar
  • 1 labu bawang putih (kena banyak)
  • 2 inci halia
  • 2 biji tomato
  • ½ sudu halba
  • 2 biji cili kering
  • 1 helai daun salam
  • Daun ketumbar
  • Bahan penyedap: 2 sudu biji kuaci
  • Garam atau serbuk perasa
  • Kayu manis, bunga lawang dan jintan putih
  • 1 sudu serbuk cili merah (ikut nak pedas banyak mana)
  • 1 hingga 2 sudu serbuk kunyit
  • 2 sudu serbuk garam masala atau serbuk kari ikan
  • 1 cawan santan

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng secara tiga suku masak terlebih dahulu.

kari ikan india

2. Kisar halia, sebiji bawang besar, bawang putih dan sedikit (½ sudu) jintan putih terlebih dahulu, kemudian letak tepi.

3. Kisar biji kuaci dan mustard seed bersama sebiji cili kering, kemudian letak tepi juga.

kari ikan india

4. Selepas itu, kisarkan tomato sampai lumat.

5. Panaskan minyak dalam dua senduk dan masukkan cili kering yang seketul-seketul itu, kemudian biarkan garing kehitaman sedikit.

6. Masukkan bunga lawang, kayu manis, halba dan 1 sudu jintan putih, kemudian tumis sampai sedikit garing.

7. Seterusnya, masukkan baki bawang besar yang diracik halus dan bahan kisar yang ada halia semua itu.

8. Setelah garing, masukkan tomato kisar dan pes mustard seeds dengan biji kuaci, kemudian kacau perlahan sampai pecah minyak.

9. Masukkan daun salam bersama dua cubit garam, segala serbuk kari, garam masala, serbuk kunyit dan serbuk cili.

10. Akhir sekali, boleh gaul dengan ikan goreng tadi sampai sekata. Siap untuk dihidang!

Orang India sangat suka ikan Rohu, tapi di Malaysia, anda boleh gantikan dengan ikan merah, jenahak atau bawal. Senang cerita, semua jenis ikan sesuai dengan resipi Kari Ikan India ini.

Selamat mencuba!

Sumber: Syu Azis

Baca juga: Resepi Kari Ayam Bangladesh Simple Tanpa Santan, 3 Langkah Saja Dah Siap!

The post Kari Ikan Timur Laut India, Resipi Dari Negeri Odisha Ini Boleh Tahan Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!