Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Mee Jawa Rabak, Menu Sarapan ‘Lejen’ Di Kuching Selama 70 Tahun

https://ift.tt/YXnZcsF

mee jawa rabak

Di Kuching, Mee Jawa Rabak menjadi legenda dan menu sarapan kegemaran penduduk tempatan. Juadah ini telah dijadikan sebagai lambang sarapan di Kuching.

Sebenarnya, hidangan ini hampir serupa dengan mi rebus, tetapi memiliki keistimewaan tersendiri dengan penyajian sate dan kuah kacang yang melimpah di atas mi.

Mee Jawa Rabak, Gerai Tertua Di Kuching

mee jawa rabak

Pada masa dahulu, gerai ini beroperasi di Jalan Main Bazaar dan merupakan salah satu gerai mi jawa yang tertua di Kuching kerana telah beroperasi selama 70 tahun. Kini, gerai ini telah berpindah sepenuhnya ke Taman Sukma.

Baca juga: Shell Malaysia Lancar Cafe Shell, Nikmati Kopi Yang Menarik & Berbaloi

Kedai ini mempunyai reputasi pelanggan tetap yang datang untuk menikmati hidangan istimewa ini. Menu ‘lejen’ mereka disajikan bersama sate daging atau sate ayam, disertai kuah kacang, menjadikannya unik dan berbeza dari yang lain.

Walaupun telah berpindah lokasi, gerai ini masih mengekalkan resipi yang sama dan terus menawarkan menu yang sama kepada pelanggan.

Jika anda melancong ke Kuching, bolehlah singgah ke gerai ini.

Lokasi: Lorong Piala 3, Taman Sukma, 93050 Kuching, Sarawak
Masa operasi: Buka setiap hari kecuali Isnin, dari jam 7 pagi hingga 12 malam. 

mee jawa rabak


Resepi Mee Yang Popular di Sarawak, Mee Jawa

Bahan-Bahan:

  • Keledek oren (ikut banyak mana nak) 1kg
  • Bawang merah 7-8 biji
  • Bawang putih 4-5 ulas
  • Serai 4-5 btg (nanti akan dihiris halus)
  • Lengkuas (ikut suka)
  • Serbuk kari
  • Daging lembu 1kg & tulang lembu lagi sedap kalau ada.

Hiasan:

  • Telur rebus
  • Tauge
  • Cili besar
  • Limau kasturi
  • Bawang goreng
  • Tauhu goreng

Cara Memasak:

1. Rebus tulang & daging lembu dalam periuk. Sampai isi daging empuk. Keluarkan isi daging. Air rebusan simpan, nak guna balik.

2. Bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas (hiris halus + blend sekali, tapis buang air).

3. Keledek (kupas bersih, potong kecik-kecil) Rebus keledek sehingga lembut, kemudian blend, tambah air, buat macam puree (1/2kg keledek untuk hidangan 5-6 org).

4. Tumis bahan blend (bawang, lengkuas, serai) sampai wangi. Masukkan serbuk kari & tumis (kalau untuk 4-5 orang makan, sukatan sesenduk kari, letak lebih pun takpe).

5. Dah wangi, masukkan keledek yang dah di blend, tambah air (boleh guna air rebusan daging yang akan diguna untuk bahan hiasan) ikut kuantiti yang anda nak.

6. Masak sampai mendidih, masukkan 2-3 sudu sos tiram, 4-5 sudu kicap manis, garam, gula secukup rasa. Masak sampai mendidih. Selalu kacau bagi rata.

7. Nak celurkan mee kuning – didihkan air, letak sikit bunga lawang, cengkih & kulit kayu manis dalam air mendidih. Lepas celur dalam air panas, celur lagi sekali dalam air biasa untuk elak mee melekat.


Sumber: I Love Borneo, Iqtiyani Md Al-Amin

Baca juga: Penangan Mee Kari Kuah Laksa, Anak Mamat Khalid Realisasikan Di Ah Mat Cafe

The post Mee Jawa Rabak, Menu Sarapan ‘Lejen’ Di Kuching Selama 70 Tahun appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!