Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Kuih Puteri Ayu Anti Gagal, Elak Langkah ‘Ini’ Supaya Tak Bantat

https://ift.tt/fFwbcGE

kuih puteri ayu

Buat anda yang sukakan kuih tradisional pasti cukup kenal dengan Kuih Puteri Ayu. Ia sejenis kuih yang lahirnya dalam keluarga kuih apam.

Bentuk Kuih Puteri Ayu sangat cantik sebab dibuat mengikut acuan dan ada kelapa parut di atasnya. Tapi ada yang tak menjadi buatnya sampaikan kuih jadi bantat.

Jika anda sering gagal buat Kuih Puteri Ayu, kami cadangkan anda ikut resipi yang dikongsikan oleh Normah Abdul Rahman. Siap ada tips supaya tak bantat!

Baca juga: Buat Sendiri Kuih Puteri Ayu, Resipi Sukatan Cawan Untuk 45 Biji

RESIPI KUIH PUTERI AYU

kuih puteri ayu

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan susu cair
  • 2 sudu besar pewarna hijau
  • 1 ½ sudu kecil ovalett
  • 2 sudu besar perisa pandan
  • kelapa parut putih (tak mahu hitam)
  • sedikit garam halus
  • sedikit tepung jagung

Cara-cara:

1. Tepung dan baking powder diayak bersama dalam satu mangkuk atau bekas. Gula, ovalett dan telur dipukul hingga kembang dalam mangkuk atau bekas yang lain.

2. Masukkan susu cair, pewarna hijau dan perisa pandan ke dalam bekas gula, ovalett dan telur yang sudah kembang, kacau hingga sebati.

3. Bila dah sebati, masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak tadi, gaul dan kacau rata maka siaplah adunan kuih.

4. Sediakan mangkuk lain pula khas untuk gaul kelapa parut dengan sedikit garam halus dan sedikit tepung jagung untuk bagi kelapa tu rasa lebih berlemak.

5. Panaskan pengukus, sementara itu acuan kuih disapu minyak masak.

6. Masukkan kelapa yang sudah digaul dengan garam halus dan tepung jagung tadi ke dalam setiap acuan yang sudah disapu minyak masak. Gunakan jari untuk tekan kelapa tersebut sampai padat. Anggaran kelapa tu kurang sikit dari setengah acuan.

7. Masukkan adunan kuih ke dalam acuan yang sudah diisi dengan kelapa yang telah ditekan sehingga padat.

8. Apabila air pengukus sudah mendidih, lap air dalam penutup pengukus dan kukus adunan kuih.

9. Selepas 10 minit mengukus, lap penutup pengukus supaya tiada air yang jatuh atas adunan kuih. Selepas mengelap, sambung kukus lagi 5 minit. Siap satu round kuih.

10. Ulang langkah 7 hingga 9 sampai habis adunan kuih. Siap!

kuih puteri ayu

Diingatkan supaya jangan simpan adunan dalam peti sejuk sebab apabila kukus, Kuih Puteri Ayu anda akan jadi bantat.

Selain itu, jangan bagi wap air terjatuh atas kuih sebab ia akan jadi bantat nanti. Tak puas makan jika keras dan tak gebu.

Ikut saja resipi yang dikongsikan di atas, pasti anda akan berhasil buat Kuih Puteri Ayu yang lembut dan gebu.

Selamat mencuba!

Sumber: Normah Abdul Rahman

Baca juga: Resipi Apam Gula Melaka, Lebih Nikmat Makan Dengan Kelapa Parut

The post Kuih Puteri Ayu Anti Gagal, Elak Langkah ‘Ini’ Supaya Tak Bantat appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!