Resipi Tauhu Crispy Goreng Pedas Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Buat Teringat-ingat!

Imej
https://ift.tt/4g6pmO2 Resepi tauhu goreng rangup pedas ini memang sedap dimakan panas panas. Rangup di luar dan lembut di dalam, ditambah pula dengan sos pedas manis yang beraroma. Memang membuka selera! Kalau suka gaya masakan Chinese style, boleh cuba resipi yang ringkas dan mudah disediakan ini. Bahan-bahan pun tidak banyak tetapi cukup untuk hasilkan rasa yang seakan makan di restoran. Baca juga:   Kak Yatie Ajar Cara Buat Tauhu Cireng Crispy, Dijamin Makan Licin Sekelip Mata! RESEPI TAUHU GORENG RANGUP PEDAS Bahan A (untuk ditumis): Bawang putih (dicincang) Cili flakes Cili padi (dihiris) Serbuk jintan manis Bahan B (untuk sos): Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Cuka Gula Bahan C (hiasan dan penambah aroma): Daun bawang (dihiris) Daun ketumbar (dihiris) Cara penyediaan: Potong dan goreng tauhu hingga rangup. Ketepikan terlebih dahulu. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Masukkan bahan A ke dalam minyak panas dan tumis seketika sehingga baw...

Mee Jawa Dengan Kuah Paling Sempoi, Buat Banyak Kali Pun Tak Jemu

https://ift.tt/IhxDiyn

mee jawa

Orang berketurunan Jawa pasti mempunyai resipi Mee Jawa yang turun-temurun dari keluarga dan setelah buat sekali, pasti nak lagi.

Mee Jawa diperbuat daripada mi kuning, ayam, sayur-sayuran, telur dan rempah ratus. Bukan saja mudah dijumpai di Indonesia, malah ia juga terkenal di kalangan orang Malaysia.

Jika anda belum pernah makan Mee Jawa sebelum ini, boleh buat sendiri di rumah dengan resipi yang dikongsikan oleh Maz Samad di Facebook. Jom kita cuba!

Baca juga: Mee Celup Thai, Guna Resipi Ini Dapat Hasil Kuah Yang Mantap Merecik!

RESIPI MEE JAWA

mee jawa

Bahan untuk kuah:

  • ½kg keledek (direbus dan dikisar)
  • 5 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 batang serai*
  • Sedikit halia*
  • Sedikit lengkuas*
  • 100 gm udang kering* (Semua bahan * dikisar)
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar serbuk kari daging
  • Air rebusan daging secukupnya
  • Garam dan gula secukupnya

Bahan-bahan lain:

  • 1kg mee kuning (dicelur)
  • ½kg daging (direbus dan dihiris)
  • 1 bungkus fishcake (dicelur dan dihiris nipis)
  • 300gm taugeh (dicelur)
  • 3 keping tauhu (dihiris nipis)
  • Daun sup dan daun bawang
  • Bawang goreng
  • Cili hijau atau merah (dihiris)
  • Telur rebus

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, kisar semua bahan bertanda (*) sampai lumat.

2. Kemudian, panaskan minyak ke dalam periuk dan tumis semua bahan yang dikisar sampai wangi.

3. Selepas itu, masukkan cili kisar dan serbuk kari, kacau sampai naik minyak.

4. Akhir sekali, masukkan air rebusan daging dan keledek yang dikisar, kemudian perasakan garam dan gula secukupnya. Siap untuk dihidang!

mee jawa

Rupa bentuknya yang seakan-akan mi rebus membuatkan ramai keliru, tapi sesiapa yang makan Mee Jawa pasti puas hati dengan kuahnya yang sedap.

Sekali-sekala nak hidangan berkuah, anda boleh buat Mee Jawa untuk keluarga tersayang dan tetamu yang datang ke rumah, pasti kelazatannya dipuji nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Maz Samad

Baca juga: Resepi Mee Rebus Terengganu, Cara Buat Ringkas Tapi Kuah Sedap Boh!

The post Mee Jawa Dengan Kuah Paling Sempoi, Buat Banyak Kali Pun Tak Jemu appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan