Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Ketayap Polkadot, Campur Bahan ‘Ini’ Dapat Warna Pastel Menarik!

https://ift.tt/nHK25eR

resepi ketayap polkadot

Apabila bercerita tentang kuih tradisional, semestinya resepi Ketayap Polkadot jadi pilihan. Bukan saja lembut, malah bentuk kulitnya yang polkadot cukup menarik perhatian.

Kuih Ketayap atau disebut juga sebagai kuih gulung merupakan sejenis kuih tradisional berinti yang popular di Malaysia. Jika nampak ada gerai tepi jalan, pasti kuih ini ada terjual.

Biasanya, ia dibuat dalam bentuk silinder dengan hasil gulungan kulit nipis yang diperbuat dari bancuhan tepung yang diletakkan inti kelapa parut dan gula kabung serta berwarna hijau.

Semakin lama, kuih Ketayap dibuat dengan lebih kreatif. Maka, terhasillah resepi Ketayap Polkadot dikongsikan oleh Hidayati Hana di Facebook. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Kuih Ropa Berinti Sedap, Guna Sukatan Ini Pasti Rangupnya Menjadi!

RESEPI KETAYAP POLKADOT

resepi ketayap polkadot

Bahan-bahan untuk kulit:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 1 biji telur
  • ½ sudu teh garam
  • Pewarna merah dan biru

Bahan-bahan untuk inti:

  • ½ biji kelapa parut
  • ½ ketul gula kabung
  • 3 sudu besar gula pasir
  • ½ cawan air
  • 2 helai daun pandan
  • 1 sudu besar tepung gandum (tambahan)

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, kisar tepung, air, telur dan garam sampai halus.

2. Selepas itu, tapiskan adunan.

3. Kemudian, bahagikan kepada 2 bahagian (lebihkan 1 bahagian untuk dadar kulit ketayap).

4. Seterusnya, letakkan pewarna merah dan biru (setitis pewarna campur dengan sedikit air untuk mendapatkan warna pastel).

5. Panaskan kuali non-stick dan titik-titikkan warna biru dulu (guna botol muncung 1). Apabila titik (dot) itu sudah agak kering, tuangkan 1 senduk adunan warna merah pula.

6. Ulang sampai habis adunan.

resepi ketayap polkadot

7. Setelah itu, boleh sediakan inti pula. Masukkan air, daun pandan dan gula ke dalam periuk.

8. Kemudian, masak sampai gula larut.

9. Selepas itu, masukkan kelapa dan gaul sebati.

10. Apabila sudah hampir masak, masukkan tepung gandum.

11. Kacau-kacau sampai sebati dan tutup api.

12. Apabila sudah siap masak, tunggu inti sejuk dan bolehlah menggulung kuih ketayap. Siap untuk dinikmati!

Resepi Ketayap Polkadot ini pasti membuatkan anda tertarik untuk mencubanya. Oleh kerana rupanya yang comel, ia boleh tarik selera kanak-kanak untuk makan.

Selamat mencuba!

Sumber: Hidayati Hana

Baca juga: Resepi Kuih Ketayap Simple Tanpa Pewarna, Lembut Dan Wangi Hasilnya

The post Resepi Ketayap Polkadot, Campur Bahan ‘Ini’ Dapat Warna Pastel Menarik! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!