Resipi Pengat Bebola Durian, Rasa Lemak Manis Sampai Licin Semangkuk

Imej
https://ift.tt/qpc9osv Musim durian memang saat paling dinantikan oleh penggemarnya. Selain dimakan begitu saja, isi durian boleh dijadikan pelbagai pencuci mulut seperti Pengat Bebola Durian . Pengat Bebola Durian merupakan gabungan doh bebola pulut berinti isi durian yang direbus dan dihidang bersama kuah santan manis beraroma pandan. Resipi Pengat Bebola Durian yang dikongsikan oleh Azlida Harun di Facebook ini bukan saja sedap, malah cukup mudah disediakan di rumah. Jom kita cuba! Baca juga: 10 Jenis Durian Di Malaysia Yang Popular, No. 5 Tu Ramai Yang Suka! RESIPI PENGAT BEBOLA DURIAN Bahan untuk bebola durian: Isi durian Tepung pulut Bahan untuk kuah pengat: Santan pekat Gula melaka Secubit garam Daun pandan Cara-cara membuat bebola durian: 1. Ambil isi durian yang telah dibuang bijinya, kemudian lenyekkan menggunakan sudu atau tangan bersih. 2. Masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit ke dalam isi durian yang telah dilenyek. Gaulkan sampai jadi doh yang...

Resipi Tauge Goreng Sedap & Mengenyangkan, Cara Buat Pun Sangat Mudah!

https://ift.tt/7KW8hbz

resepi taugeh goreng

Resepi taugeh goreng adalah hidangan yang sangat mudah disediakan, tetapi tetap sedap dan menyihatkan. Menu ini menggunakan tauge segar, sekali gus menghasilkan kuah yang penuh rasa.

Tauge goreng ini sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin menyediakan hidangan cepat dan sihat. Ia juga pasti digemari oleh mereka yang suka masakan ringan tetapi tetap mengenyangkan. Jom cuba!

Baca juga: Resipi Sayur Bendi Goreng Udang, Ikut Tips Ini Supaya Tak Jadi Berlendir!

RESEPI TAUGEH GORENG

resepi taugeh goreng

Bahan-bahan:

  • 3 genggam taugeh
  • 2 batang daun bawang (hiris nipis)
  • 1 cabai besar (hiris nipis)
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 1 kiub pati ayam
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk halus)
  • 2 sudu besar minyak untuk menumis

Cara Memasak:

  1. Celur taugeh dalam air mendidih selama 2 minit. Angkat dan letakkan dalam pinggan.
  2. Taburkan daun bawang hiris dan cabai hiris atas taugeh tadi.
  3. Sediakan kuah dengan mencampurkan 1 cawan air bersama sos tiram, kicap pekat manis, minyak bijan dan kiub pati ayam. Kacau hingga sebati.
  4. Tumbuk bawang putih dan panaskan minyak dalam kuali.
  5. Tumis bawang putih yang ditumbuk hingga kekuningan.
  6. Masukkan bancuhan kuah tadi ke dalam kuali dan biarkan mendidih seketika.
  7. Tuangkan kuah yang telah dimasak ke atas taugeh yang telah disediakan.
  8. Siap untuk dihidangkan.

Sumber: Hayati Saidin

Baca juga: Cara Celur Sayur Agar Tak Bertukar Lebam, Warna Pun Kekal Hijau & Segar!

The post Resipi Tauge Goreng Sedap & Mengenyangkan, Cara Buat Pun Sangat Mudah! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan