Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Apam Lenggang Lemak Manis & Rangup, Sedap Macam Orang Dulu-Dulu Buat

https://ift.tt/eAQBYmf

apam lenggang

Jom cuba resepi apam lenggang yang mudah dan sedap. Kuih ini merupakan kuih orang zaman dulu-dulu yang jarang dijumpai sekarang.

Apam lenggang ini sangat sedap jika dicicah dengan kari ayam, sambal ikan bilis mahupun gulai masak lemak. Ada juga yang suka meniikmatinya bersama bubur kacang.

Buat anda yang pertama kali mendengar nama kuih ini, apa kata jom cuba membuatnya di rumah. Ikuti saja resipi yang telah dikongsikan oleh Zainab Ibrahim di bawah.

Baca juga: Resipi Apam Gula Hangus Kukus, Memang Jadi Gebu Elok & Selembut Kapas!

RESEPI APAM LENGGANG

Bahan-bahan:

  • 1 1/4 cawan air
  • 1/2 cawan nasi sejuk
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 biji telur gred A @ 2 biji telur gred C
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu minyak masak
  • 1 sudu yis kering
  • Secubit garam

Cara-cara:

1.Satukan air dan nasi sejuk. Kisar sampai halus.

2. Kemudian masukkan gula, tepung gandum, tepung beras, telur, santan pekat, minyak masak, yis kering dan garam.

3. Kisar semua bahan dan biarkan selama 1 jam.

4. Bila adunan telah naik, bolehlah mula melenggang dalam kuali.

5. Lakukan hingga habis adunan. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi dan gambar: Zainab Ibrahim

Baca juga: Resipi Apam Kampung Terlajak Gebu, 1 Adunan Boleh Buat Macam-Macam Perisa

The post Apam Lenggang Lemak Manis & Rangup, Sedap Macam Orang Dulu-Dulu Buat appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!