Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Apam Lenggang Lemak Manis & Rangup, Sedap Macam Orang Dulu-Dulu Buat

https://ift.tt/eAQBYmf

apam lenggang

Jom cuba resepi apam lenggang yang mudah dan sedap. Kuih ini merupakan kuih orang zaman dulu-dulu yang jarang dijumpai sekarang.

Apam lenggang ini sangat sedap jika dicicah dengan kari ayam, sambal ikan bilis mahupun gulai masak lemak. Ada juga yang suka meniikmatinya bersama bubur kacang.

Buat anda yang pertama kali mendengar nama kuih ini, apa kata jom cuba membuatnya di rumah. Ikuti saja resipi yang telah dikongsikan oleh Zainab Ibrahim di bawah.

Baca juga: Resipi Apam Gula Hangus Kukus, Memang Jadi Gebu Elok & Selembut Kapas!

RESEPI APAM LENGGANG

Bahan-bahan:

  • 1 1/4 cawan air
  • 1/2 cawan nasi sejuk
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 biji telur gred A @ 2 biji telur gred C
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu minyak masak
  • 1 sudu yis kering
  • Secubit garam

Cara-cara:

1.Satukan air dan nasi sejuk. Kisar sampai halus.

2. Kemudian masukkan gula, tepung gandum, tepung beras, telur, santan pekat, minyak masak, yis kering dan garam.

3. Kisar semua bahan dan biarkan selama 1 jam.

4. Bila adunan telah naik, bolehlah mula melenggang dalam kuali.

5. Lakukan hingga habis adunan. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi dan gambar: Zainab Ibrahim

Baca juga: Resipi Apam Kampung Terlajak Gebu, 1 Adunan Boleh Buat Macam-Macam Perisa

The post Apam Lenggang Lemak Manis & Rangup, Sedap Macam Orang Dulu-Dulu Buat appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!