Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Soto Ayam Simple Tapi Power. Ini Rahsia Kuah Sedap, Pekat & Likat

https://ift.tt/tqfvRMi

resepi soto ayam simple

Resepi soto ayam simple oleh Farah Lome ini sangatlah power! Kalau masak untuk menu rumah terbuka pasti tetamu puji melambung.

Walaupun kita sudah memasuki minggu kedua bulan Syawal, masih ramai yang bercadang untuk membuat rumah terbuka. Tak ada salahnya pun jika, raya kan sebulan!

Jadi bolehlah memilih soto sebagai hidangan untuk tetamu anda nanti. Selamat mencuba!

Baca juga: 5 Resipi Ekspres Jamu Tetamu Datang Mengejut, Sekejap Dah Siap Masak!

RESEPI SOTO AYAM SIMPLE

1) Resipi Kuah Soto

Bahan-bahan:

  • Ayam (potong besar sebab nak carikkan nanti)
  • 2 batang serai – ketuk
  • Minyak untuk menumis
  • 1/2 paket kecil serbuk sup 
  • 1/2 paket kecil serbuk kurma 
  • 1 kiub pati ayam 
  • Akar daun sup – potong dan cuci bersih
  • 2 liter air

Bahan-bahan kisar:

  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
  • 4 biji bawang merah besar (lagi banyak lebih sedap)
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 biji buah keras

Cara memasak:

1. Tumis bahan kisar, serai dan akar daun sup sehingga betul-betul naik bau, masak dan sedikit garing. Ia bertujuan supaya bawang tidak berasa mentah dalam kuah nanti.

2. Masukkan serbuk sup dan serbuk kurma. Jika tiada, boleh letak rempah soto.

3. Masukkan ayam. Agak-agak air ayam sudah hampir kering, baru masukkan air.

4. Masukkan kiub pati ayam dan perasakan dengan gula serta garam dengan secukupnya.

5. Renehkan kuah sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan. Ketepikan ayam untuk dicarikkan nanti.

6. Kuah soto siap!

2) Resipi Begedil Kentang

Bahan-bahan:

  • 5-6 biji ubi kentang – buang kulit, potong kecil & rebus
  • Hirisan daun sup
  • Bawang goreng
  • 1 biji telur
  • Lada sulah secukupnya
  • Garam secukup rasa

Cara memasak:

1. Ubi kentang dibuang kulit, potong kecil dan rebus hingga empuk.

2. Kemudian lenyekkan hingga halus. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Sebatikan.

3. Cubit adunan Begedil dan bulat-bulatkan adunan. Leperkan sedikit.

4. Pecahkan telur dan masukkan lada sulah dan garam. Pukul kembang supaya bila digoreng nanti, begedil kelihatan bersarang.

5. Cara goreng begedil supaya tidak hancur, panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh begedil sahaja. Jangan penuh.

6. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas.

7. Celup begedil dalam bancuhan telur kemudian goreng.

8. Bila sudah garing dan kekuningan, barulah balikkan. Jangan balikkan terlalu awal kerana begedil akan pecah.

3) Resepi Soto Ayam Simple – Sambal Kicap

Bahan-bahan:

  • 1 ulas bawang putih – diketuk 
  • Segenggam cili padi
  • Gula secukup rasa
  • Sos cili secukupnya
  • Kicap

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga garing. Masukkan juga cili padi. Goreng bersama bawang putih tadi.

2. Angkat bahan gorengn tadi dan jangan dibuang minyaknya kerana minyak gorengan bawang putih akan membuatkan sambal jadi lebih sedap.

3. Tumbuk bahan gorengan tadi dan tambahkan gula, sos cili dan kicap dengan secukupnya. Masukkan juga 1 sudu makan minyak gorengan tadi. Gaul rata.

4. Sambal isi tidak perlu diisi garam kerana kicap itu sudah berasa masin.

5. Sambal Kicap sedia untuk dinikmati.

INFO: Kalau tak nak guna serbuk sup & serbuk kurma, boleh guna rempah soto. Bahan lain kekalkan, cuba tukar serbuk sup & serbuk kurma kepada rempah soto sahaja.

Kredit: Farah Lome

Baca juga: Resipi Kuzi Ayam Orang Pantai Timur, Cicah Dengan Roti Memang Layan!

The post Resipi Soto Ayam Simple Tapi Power. Ini Rahsia Kuah Sedap, Pekat & Likat appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!