Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Tips Sambal Tahan Lama Untuk Peniaga Kecil, Buat ‘Retort’ Cara Kampung Ini!

Retort makanan adalah satu kaedah bagi memanjangkan hayat makanan tanpa penggunaan pengawet. Terdapat pelbagai cara untuk retort makanan, salah satunya seperti perkongsian tips sambal tahan lama yang tanpa disimpan dalam peti sejuk oleh Wan N Wan M ini.

Menurutnya, ia adalah retort cara kampung yang boleh digunakan oleh peniaga makanan kecil-kecilan. Kalau nak tahu caranya, jom tatal hingga ke bawah!

Baca juga: Resepi Kuah Puding Mangga Kastard 3 Bahan, Memang Ngam Rasa Lemaknya!

TIPS SAMBAL TAHAN LAMA

tips sambal tahan lama

Gambar: Wan N Wan M

Ini cara saya nak bagi sambal hijau saya buat ini tahan lama. Boleh letak dekat luar lebih kurang sebulan tanpa perlu simpan dalam fridge.

Tapi, kalau dah buka penutup itu, kena simpan dalam fridge lah. Bila nak makan boleh rendam botol kaca itu dalam air panas untuk cairkan minyak itu.

Baca juga: Petua Mudah Simpan DAUN PISANG Kekal Hijau Segar Selama 2 Bulan, Jimat Pakai Berniaga!

Kaedah ini di panggil retort cara kampung. Kalau nak diikutkan, ada machine khas untuk retort makanan ini.

Tapi kita ini buat niaga kecil-kecilan saja dekat rumah, jadi inilah kaedah paling mudah nak bagi sambal ini tahan lama.

Baca juga: Ini Cara Nak Buat Botol Kaca Tanpa Pengawet, Sambal Tahan 6 Bulan!

Baca juga: Begini Rupanya Atok Buat Tempoyak, Tak Berkulat & Tahan Lama, Simpan Luar Peti Sejuk Je!

tips sambal tahan lama

Gambar: Wan N Wan M

  1. Dah siap masak sambal isi dalam bekas jar.
  2. Pastikan tutup rapat penutup jar itu seketat-ketatnya.
  3. Susun bekas jar dalam electric steamer atau pengukus yang guna dapur gas pun boleh.
  4. Kukus selama 30 minit.
  5. Bila siap jangan buka, kecuali untuk makan.

Seal pula boleh beli dekat Shopee dan guna hot gun. Saya beli dekat Shopee juga hot gun itu tak sampai RM50.

Boleh juga guna pouch yang untuk makanan itu. Sama saja konsep dia, lepas seal pouch itu terus steam. Insha Allah, bolehlah tahan lama. Nak bawa pergi travel pun senang kan.

Selamat mencuba.

Baca juga:

Sumber: Wan N Wan M

FT Image: Wan N Wan M

The post Tips Sambal Tahan Lama Untuk Peniaga Kecil, Buat ‘Retort’ Cara Kampung Ini! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!