Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Buat Kuah Yong Tau Fu Ala Pasar Malam, Boleh Makan Puas-Puas!

https://ift.tt/T21Fmlq

kuah yong tau fu

Setiap kali pergi pasar malam, memang tak sah kalau tak cari yong tau foo! Ia merupakan antara makanan kegemaran ramai. Sebenarnya, cara buat kuah yong tau fu homemade tak susah mana pun.

Kadang-kadang, bila beli rasa tak puas. Nak makan banyak, tapi harga untuk sepinggan pun boleh tahan mahal. Jadi, bila buat sendiri, kita boleh makan sepuas hati tanpa risau tentang kos!

Kalau masak sendiri,  anak-anak pun pasti teruja! Jom kita cuba buat sendiri dengan resipi di bawah. Pasti berbaloi!

Baca juga: Buat Sendiri Apam Balik Nipis Ala Pasar Malam, Ikut Sukatan Ini Nak Lagi Rangup

RESEPI KUAH YONG TAU FU

kuah yong tau fu

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 4 sudu besar madu
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos seafood
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 cawan air dibancuh dengan 2 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 kiub pati ayam

Cara-cara penyediaannya:

  1. Sediakan periuk, masukkan semua bahan di atas.
  2. Kacay sebati dan masak sehingga kuah memekat.
  3. Akhir sekali, taburkan bijan.
  4. Dalam periuk lain, panaskan air dan masukkan 1/2 kiub pati ayam serta sebiji bawang putih yang diketuk.
  5. Celur semua bahan-bahan yong tau fu dan toskan.
  6. Sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Norhanim Ya’acob

Baca juga: Roti Tak Habis Jangan Buang, Boleh Buat Roti Kering Bergula Yang Rangup!

The post Cara Buat Kuah Yong Tau Fu Ala Pasar Malam, Boleh Makan Puas-Puas! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!