Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Kari Telur Terung, Ikut Cara Ini Janji Tak Muak Malah Berselera!

https://ift.tt/2nsPu9Q

kari telur terung

Kari telur terung adalah salah satu hidangan yang paling popular di kalangan masyarakat Malaysia. Ia tidak hanya sedap, tetapi juga mudah disediakan.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi resepi kari telur dan terung yang simple tapi sedap, berdasarkan rahsia masakan dari seorang ibu yang berpengalaman.

Rahsia masakan bertelur yang sedap adalah dengan menggunakan udang kering. Udang kering ini memberikan rasa yang unik dan membuat hidangan menjadi lebih sedap.

Selain itu, tomato juga merupakan salah satu bahan yang penting dalam resipi ini, kerana ia berfungsi sebagai MSG semulajadi yang membuat hidangan menjadi lebih sedap.

Baca lagi: Resepi Donat Kampung Lembut Sampai Petang, Gebu Bukan Main Lagi

RESIPI KARI TELUR TERUNG

Bahan-Bahan

  • 10 biji telur
  • 4 biji bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • Udang kering halus
  • 3 sudu besar rempah kari ayam/daging
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sebiji tomato
  • Hirisan cili hidup merah
  • 1 kotak kecil santan
  • Air
  • Gula dan garam
  • Terung (jika suka)

Cara Membuat

1. Rebus 10 biji telur dan goreng telur tersebut. Bila goreng, rempah akan melekat pada telur dan membuatnya lebih sedap.

2. Hiris 4 biji bawang merah sederhana dan 6 ulas bawang putih.

3. Tumis dengan menggunakan minyak goreng telur tadi. Dah naik bau, masukkan udang kering halus

kari telur terung

4. Masukkan 3 sudu besar rempah kari ayam/daging. Masuk sedikit air, tumis sampai pecah minyak. Masukkan 1 sudu kecil serbuk kunyit.

5. Masukkan sebiji tomato dibelah 4 dan hirisan cili hidup merah.

6. Masukkan telur yang digoreng, kemudian tuang 1 kotak kecil santan.

7. Masukkan air. Ikut kuah yang kita nak, jangan pekat sangat, jangan cair sangat. Didihkan kuah dan masukkan hirisan terung (jika suka).

8. Masukkan sedikit gula dan garam. Tutup api.

Tips:

  • Pastikan menggunakan udang kering halus untuk membuat hidangan menjadi lebih sedap.
  • Tomato adalah MSG semulajadi yang membuat hidangan menjadi lebih sedap.
  • Jangan lupa untuk menambahkan sedikit gula dan garam untuk membuat hidangan menjadi lebih sedap.

Sumber: Syalfarina Razali 

Baca lagi: Cara Potong & Simpan Ikan Masin Agar Tahan Lama, Boleh Tahan Sampai Setahun!

The post Resipi Kari Telur Terung, Ikut Cara Ini Janji Tak Muak Malah Berselera! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!