Rempah Cap Bunga Rose Jadi Pilihan Profesor Chef Zam Dalam Bengkel Tradisi!

Imej
https://ift.tt/ncbuGBw Bukan semua jenama diberi kepercayaan untuk menjadi penaja utama dalam acara kulinari bersama chef tersohor negara. Tapi Rempah Cap Bunga Rose membuktikan bahawa produk tempatan juga mampu berdiri sama tinggi, malah jadi pilihan utama pakar kulinari terkenal, Prof. Dato’ Zamzani Abdul Wahab DPMT  atau lebih dikenali sebagai Chef Zam . Inilah yang berlaku dalam Bengkel Masakan Tradisi Terengganu yang berlangsung pada 14 dan 15 Jun lalu, hasil kerjasama antara Rich Talents International College, Chef Zam, dan Rempah Cap Bunga Rose. Acara ini bukan sekadar bengkel masakan, ia merupakan perayaan warisan, rasa dan kualiti sebenar rempah Melayu. Rempah Cap Bunga Rose bawa rasa asli Terengganu Melalui bengkel ini, pemilik kedai makan , suri rumah dan pelajar kulinari kolej berpeluang menggunakan Rempah Cap Bunga Rose untuk menghasilkan masakan tradisional seperti Nasi Dagang, Kerutuk Ayam dan Gulai Ikan Tongkol. Selain itu, peserta bengkel juga akan diajar...

Resipi Kari Telur Terung, Ikut Cara Ini Janji Tak Muak Malah Berselera!

https://ift.tt/2nsPu9Q

kari telur terung

Kari telur terung adalah salah satu hidangan yang paling popular di kalangan masyarakat Malaysia. Ia tidak hanya sedap, tetapi juga mudah disediakan.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi resepi kari telur dan terung yang simple tapi sedap, berdasarkan rahsia masakan dari seorang ibu yang berpengalaman.

Rahsia masakan bertelur yang sedap adalah dengan menggunakan udang kering. Udang kering ini memberikan rasa yang unik dan membuat hidangan menjadi lebih sedap.

Selain itu, tomato juga merupakan salah satu bahan yang penting dalam resipi ini, kerana ia berfungsi sebagai MSG semulajadi yang membuat hidangan menjadi lebih sedap.

Baca lagi: Resepi Donat Kampung Lembut Sampai Petang, Gebu Bukan Main Lagi

RESIPI KARI TELUR TERUNG

Bahan-Bahan

  • 10 biji telur
  • 4 biji bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • Udang kering halus
  • 3 sudu besar rempah kari ayam/daging
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sebiji tomato
  • Hirisan cili hidup merah
  • 1 kotak kecil santan
  • Air
  • Gula dan garam
  • Terung (jika suka)

Cara Membuat

1. Rebus 10 biji telur dan goreng telur tersebut. Bila goreng, rempah akan melekat pada telur dan membuatnya lebih sedap.

2. Hiris 4 biji bawang merah sederhana dan 6 ulas bawang putih.

3. Tumis dengan menggunakan minyak goreng telur tadi. Dah naik bau, masukkan udang kering halus

kari telur terung

4. Masukkan 3 sudu besar rempah kari ayam/daging. Masuk sedikit air, tumis sampai pecah minyak. Masukkan 1 sudu kecil serbuk kunyit.

5. Masukkan sebiji tomato dibelah 4 dan hirisan cili hidup merah.

6. Masukkan telur yang digoreng, kemudian tuang 1 kotak kecil santan.

7. Masukkan air. Ikut kuah yang kita nak, jangan pekat sangat, jangan cair sangat. Didihkan kuah dan masukkan hirisan terung (jika suka).

8. Masukkan sedikit gula dan garam. Tutup api.

Tips:

  • Pastikan menggunakan udang kering halus untuk membuat hidangan menjadi lebih sedap.
  • Tomato adalah MSG semulajadi yang membuat hidangan menjadi lebih sedap.
  • Jangan lupa untuk menambahkan sedikit gula dan garam untuk membuat hidangan menjadi lebih sedap.

Sumber: Syalfarina Razali 

Baca lagi: Cara Potong & Simpan Ikan Masin Agar Tahan Lama, Boleh Tahan Sampai Setahun!

The post Resipi Kari Telur Terung, Ikut Cara Ini Janji Tak Muak Malah Berselera! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan