Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Sambal Kerang Pedas Manis, Ramai Kata Sedap Makan Dengan Nasi Lemak!

https://ift.tt/NZ7uew8

sambal kerang

Tak lengkap hidangan nasi lemak jika tiada sambalnya di sisi. Oleh itu, kami nak kongsikan tentang cara buat Sambal Kerang yang pedas manisnya kena dengan citarasa.

Nasi lemak sering disajikan bersama telur goreng dan sambal ikan bilis. Namun, ada juga yang suka menikmatinya bersama Sambal Kerang untuk dijadikan sebagai lauk.

Bagi memudahkan cara memasaknya, anda boleh beli kerang yang sudah siap dikopek. Jika mahukan hidangan yang lebih segar, kena rebus kerang yang belum dikopek terlebih dahulu.

Uya Masbah telah kongsikan hasil Sambal Kerang di Facebook yang cukup memuaskan sehingga ramai yang berminat dengan resipinya. Jom kita cuba!

Baca juga: Teknik Cuci Kerang Supaya Isi Tak Berselut, Lebih Bersih Dan Mudah Dimasak

RESIPI SAMBAL KERANG

sambal kerang

Bahan-bahan:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia dan kerang sehingga lumat.

2. Selepas itu, panaskan minyak dan tumis bahan yang sudah dikisar tadi.

3. Apabila sudah tumis, masukkan garam, gula dan ajinomoto, kemudian masak sampai pecah minyak.

4. Setelah itu, masukkan santan dan gaul sebati.

5. Tunggu sampai 5 minit dan masukkan kerang, kemudian kacau-kacau.

6. Akhir sekali, tunggu sampai betul-betul masak. Siap untuk dihidang!

sambal kerang

Bukan setakat makan dengan nasi lemak, malah anda boleh makan hidangan ini bersama nasi putih yang panas. Nak buat untuk lauk tengah hari pun boleh, malam apatah lagi.

Jika anda ingin buat bekal untuk orang tersayang, bolehlah buat Sambal Kerang ini yang pasti mendapat pujian kerana kesedapannya yang tak terkata.

Selain dijadikan sebagai lauk, hidangan ini juga sesuai dijadikan sebagai pencicah lempeng atau jemput-jemput. Apabila sudah cicah sekali, pasti nak lagi nanti.

Senang cerita, dapat makan hidangan ini memang tak cukup sepingganlah jawabnya. Silap-silap, esok pun keluarga di rumah minta buat lagi.

Selamat mencuba!

Sumber: Uya Masbah

Baca juga: Resipi Rendang Kerang, Seronok Makan Sampai Tak Perasan Belum Raya Lagi

The post Sambal Kerang Pedas Manis, Ramai Kata Sedap Makan Dengan Nasi Lemak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!