Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Risoles Inti Ayam Resipi MUDAH, Siap Boleh Simpan Stok Frozen Lagi!

https://ift.tt/oxzOlSF

risoles inti ayam

Risoles adalah sejenis makanan goreng yang popular di Indonesia. Ia adalah hidangan yang terdiri daripada kulit nipis yang diperbuat daripada adunan tepung dan dipenuhi dengan pelbagai pengisian seperti daging, sayur -sayuran, dan sos.

Baca juga: Serabi Pandan Kuah Kinca, Penkek Tradisional Indonesia Yang Boleh Dicuba

Berikut adalah cara-cara membuat Risoles menggunakan inti ayam menerusi perkongsian dari Cik Puan Nor Atika Nazirah yang anda boleh ikuti. 


RESIPI RISOLES INTI AYAM

Teringin lama dah nak buat makanan dari negara seberang ini. Risoles inti ayam. Sis buat besar-besar, sebab dah tak larat nak berdiri lama di dapur untuk buat kulitnya. Yang penting, sedap sangat menu ini makan panas-panas dan gigit sekali bersama cili padi.

bahan risoles inti ayam

Bahan untuk inti:

  • Isi ayam
  • Kentang
  • Lobak merah
  • Kiub pati ayam
  • Lada sula
  • Daun sup
  • Bread crumbs
  • Air
  • Garam

Bahan untuk kulit:

Cara-cara membuat inti:

inti risoles

1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang merah dan kacau sehingga layu dan garing.

2. Kemudian masukkan isi ayam dan kacau sehingga masak.

3. Bila ayam dah masak, boleh masukkan kentang dan lobak merah bersama air, sebab nak bagi kentang dan carrot cepat empuk, letak kiub pati ayam,lada sulah secukup rasa, dan kacau sehingga inti menjadi kering dan boleh tutup api.

Cara-cara membuat kulit:

1. Masukkan tepung gandum,tepung ubi ke dalam bekas.

2. Gaul bagi sebati, kemudian masukkan air sedikit demi sedikit.

3. Masukkan telur dan garam. Lepas itu, masukkan lagi air kacau adunan sehingga sebati. Adunan jangan terlampau pekat dan jangan terlampau cair.

Langkah terakhir:

1. Ambil kulit risoles yang dah siap masak, lepas itu masukkan inti dan gulung.

2. Kemudian celup risoles dengan telur dan last sekali salut dengan breadcrumb. Masak dalam api sederhana. Sedap makan panas-panas bersama cili padi.

risoles inti ayam

risoles inti ayam


Resipi ini boleh diselaraskan dengan citarasa anda, dan boleh membuat bahan inti mengikuti apa yang anda suka. Selamat mencuba.

Baca juga: Telur Bumbu Kuning Pedas Resipi Indonesia, Sedap Makan Bersama Nasi Impit, Pulut Kuning

The post Risoles Inti Ayam Resipi MUDAH, Siap Boleh Simpan Stok Frozen Lagi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!