Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Lepat Ubi Kayu, Resipi Tanpa Santan Ini Lebih Kenyal & Padat Dengan Rasa Ubi!

https://ift.tt/lW4eKOd

lepat ubi kayu

Resipi kuih lepat ubi kayu kali ini sedikit berbeza dengan resipi lain kerana tidak menggunakan santan.

Walaupun tanpa santan, hasil kejadiannya tidak mengecewakan. Kuih lebih padat dengan rasa ubi dan mempunyak tekstur yang lebih kenyal.

Jika ada yang ingin mencuba, boleh lihat resipi penuh yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatiman di bawah.

Baca juga: Cara Mudah Buat Kuih Kasturi, Kulit Luar Rangup & Tak Liat Walaupun Sejuk!

RESEPI KUIH LEPAT UBI KAYU

lepat ubi kayu

Bahan-bahan (Sukatan untuk 25 biji):

  • 4 cawan ubi kayu (selepas diperah)
  • 2 cawan kelapa parut putih
  • 2 cawan gula merah
  • 3 sudu besar gula pasir
  • ½ sudu kecil garam halus
  • ½ cawan air suam

Cara-cara:

  1. Cincang ubi kayu kecil-kecil, kemudian kisar hingga halus. Letakkan ubi kayu yang telah dikisar di atas kain bersih, kemudian perah sekuat mungkin hingga airnya habis.
  2. Air perahan tadi dibuang. Tunggu sehingga patinya mendap dan ambil pati ubi yang mendak sahaja.
  3. Gaulkan ubi kayu yang telah diperah dengan kelapa parut, gula merah, gula pasir, garam dan air suam.
  4. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati. Biarkan adunan seketika sementara menyediakan daun pisang.
  5. Potong daun pisang selebar sejengkal. Rebus sebentar untuk melayukan daun, kemudian angkat dan toskan.
  6. Ambil sehelai daun pisang, letakkan sesenduk adunan ubi kayu di bahagian tepi kanan daun, kemudian bungkus kemas hingga habis semua adunan.
  7. Susun bungkusan lepat di dalam pengukus dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Biarkan lepat ubi kayu sejuk sebelum dinikmati.

Sumber: Mizah Ngatiman

Baca juga: Resipi Kuih Sagu Yang Sedap & Tak Lembik, Sukatan Kecil Untuk 2-3 Orang Makan

The post Lepat Ubi Kayu, Resipi Tanpa Santan Ini Lebih Kenyal & Padat Dengan Rasa Ubi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!