Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Kek Batik Mudah, Penuh Rasa Coklat & Rangup Memang Tak Cukup Satu!

https://ift.tt/er8XEfY

kek batik mudah

Hidangan yang tidak pernah jemu dengan gabungan rasa coklat pekat dan biskut rangup. Resipi kek batik mudah ini sesuai untuk dijadikan kudapan keluarga atau untuk memulakan perniagaan kecil-kecilan.

Pasti puas hati dengan rasanya yang kaya coklat, rangup namun lembut ketika digigit. Resipi ini juga anda wajib menggunakan biskut Marie kerana inilah rahsia kerangupan kek batik

Jom cuba!

Baca lagi: 5 Jenis Santan Kotak Dan Kegunaannya, Kena Tahu Mana Yang Sesuai Untuk Masak Lebih Sedap

RESIPI KEK BATIK MUDAH

Bahan-Bahan:

  • 1/2 pek biskut Marie original
  • 1 pek biskut Marie coffee (penting untuk rasa khas!)
  • 250g mentega/butter (Buttercup pun boleh)
  • 200g serbuk Milo/Vico
  • 4 sudu besar serbuk koko
  • 3/4 tin susu pekat
  • 1 sudu kecil emulco coklat
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu kecil serbuk Nescafe 3-in-1 atau serbuk kopi
  • 1/2 cawan air masak

Cara-Cara:

1. Panaskan kuali atas api sederhana. Cairkan mentega/butter sehingga betul-betul mencair.

2. Masukkan susu pekat ke dalam mentega cair dan kacau sehingga sebati.

3. Tambahkan Milo, serbuk koko, air masak, emulco coklat, serbuk Nescafe, dan garam. Kacau perlahan sehingga campuran menjadi pekat dan berkilat.

4. Pecahkan kasar biskut Marie original dan biskut Marie coffee. Masukkan ke dalam campuran coklat, kacau rata selama lebih kurang 5 minit sehingga semua biskut diliputi coklat dengan sempurna.

5. Lapik loyang bersaiz 7-8 inci dengan plastik supaya mudah dikeluarkan nanti.

6. Masukkan adunan kek batik ke dalam loyang, gunakan plastik untuk menekan adunan supaya padat dan kemas. Tekan sekuat hati agar tekstur lebih cantik dan berlapis.

7. Letakkan loyang ke dalam peti sejuk selama beberapa jam atau semalaman sehingga kek menjadi padat sepenuhnya.

8. Keluarkan kek dari loyang dengan menarik plastik, kemudian potong mengikut saiz yang diingini.

Tip Penting:

  • Biskut Marie coffee memberikan rasa istimewa.
  • Gunakan pisau tajam dan panaskan sedikit sebelum memotong untuk hasil potongan yang kemas.
  • Kek ini sesuai disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.

Sumber: Almie Amira

Baca lagi: Resipi Nasi Goreng Tomyam Semudah ABC, Masak Sendiri Lagi Sedap Dari Kedai!

The post Resipi Kek Batik Mudah, Penuh Rasa Coklat & Rangup Memang Tak Cukup Satu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!