Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Tip Nasi Ayam Lebih Harum, Lembut Dan Gebu. Makan Ini Saja Pun Dah Sedap!

https://ift.tt/QoIuHaA

tip nasi ayam

Rupa-rupanya, ada tip nasi ayam lebih harum, gebu dan lembut berderai. Barulah ia sedap dimakan bersama ayam, sup dan sosnya.  Biasanya, anak-anaklah antara peminat nasi ayam yang paling tegar. Kadang-kadang, mereka tidak perlu lagi hidangan lain, nasi itu sendiri sudah cukup enak.

Lebih-lebih lagi jika dimasak dengan betul, aroma yang harum saja sudah cukup mengundang selera dengan rempah yang digunakan. Bukan hanya kanak-kanak, ibu-ibu pun suka menikmatinya.

Baca juga: Cara Kurangkan Kalori Dalam Nasi Putih, Tambahkan SATU Bahan Ini Masa Masak

Jika ingin tahu rahsia nasi ayam yang lembut dan enak walau dimakan begitu saja, anda boleh mengikuti resipi yang dikongsi oleh Aisyah Humaira ini.

TIP NASI AYAM LEBIH HARUM, LEMBUT DAN GEBU 

Jika anda ingin menikmati hidangan yang paling mudah dan ringkas, tentulah nasi ayam adalah pilihan yang tepat. Hanya nasi, ayam, sup, sos cili, dan sos kicap yang dimasak mengikut selera masing-masing.

Tetapi, rahsia kelazatan sebenarnya terletak pada nasinya. Bau harum yang semerbak, lembut, dan jika mungkin boleh dimakan begitu sahaja, inilah resipinya.

tip nasi ayam

Bahan-bahan:

Bahan untuk menumis:

  • 1 biji bawang besar – dipotong 4
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 helai daun pandan yang diikat
  • 4 hiris halia

Cara-cara Penyediaan:

1. Dalam kuali, cairkan mentega dan masukkan bahan untuk menumis, masak sehingga bawang layu. Masukkan kiub pati ayam dan biarkan sebati.

2. Kemudian, matikan api (jika menggunakan dapur gas), masukkan beras, air rebusan ayam, dan air biasa mengikut sukatan biasa untuk memasak nasi. Gaul rata dan masak sehingga nasi masak. Siap.

3. Jika menggunakan periuk nasi, langkah-langkahnya sama.

Tip Untuk Nasi Cantik: Selepas nasi masak, gemburkan nasi perlahan-lahan agar nasi kelihatan cantik berderai dan lembut.

Selamat mencuba.

Sumber: Facebook Aisyah Humaira

Baca juga: Panduan Simpan Daging Mengikut Jenis Supaya Tahan Lama

The post Tip Nasi Ayam Lebih Harum, Lembut Dan Gebu. Makan Ini Saja Pun Dah Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!