Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Tip Nasi Ayam Lebih Harum, Lembut Dan Gebu. Makan Ini Saja Pun Dah Sedap!

https://ift.tt/QoIuHaA

tip nasi ayam

Rupa-rupanya, ada tip nasi ayam lebih harum, gebu dan lembut berderai. Barulah ia sedap dimakan bersama ayam, sup dan sosnya.  Biasanya, anak-anaklah antara peminat nasi ayam yang paling tegar. Kadang-kadang, mereka tidak perlu lagi hidangan lain, nasi itu sendiri sudah cukup enak.

Lebih-lebih lagi jika dimasak dengan betul, aroma yang harum saja sudah cukup mengundang selera dengan rempah yang digunakan. Bukan hanya kanak-kanak, ibu-ibu pun suka menikmatinya.

Baca juga: Cara Kurangkan Kalori Dalam Nasi Putih, Tambahkan SATU Bahan Ini Masa Masak

Jika ingin tahu rahsia nasi ayam yang lembut dan enak walau dimakan begitu saja, anda boleh mengikuti resipi yang dikongsi oleh Aisyah Humaira ini.

TIP NASI AYAM LEBIH HARUM, LEMBUT DAN GEBU 

Jika anda ingin menikmati hidangan yang paling mudah dan ringkas, tentulah nasi ayam adalah pilihan yang tepat. Hanya nasi, ayam, sup, sos cili, dan sos kicap yang dimasak mengikut selera masing-masing.

Tetapi, rahsia kelazatan sebenarnya terletak pada nasinya. Bau harum yang semerbak, lembut, dan jika mungkin boleh dimakan begitu sahaja, inilah resipinya.

tip nasi ayam

Bahan-bahan:

Bahan untuk menumis:

  • 1 biji bawang besar – dipotong 4
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 helai daun pandan yang diikat
  • 4 hiris halia

Cara-cara Penyediaan:

1. Dalam kuali, cairkan mentega dan masukkan bahan untuk menumis, masak sehingga bawang layu. Masukkan kiub pati ayam dan biarkan sebati.

2. Kemudian, matikan api (jika menggunakan dapur gas), masukkan beras, air rebusan ayam, dan air biasa mengikut sukatan biasa untuk memasak nasi. Gaul rata dan masak sehingga nasi masak. Siap.

3. Jika menggunakan periuk nasi, langkah-langkahnya sama.

Tip Untuk Nasi Cantik: Selepas nasi masak, gemburkan nasi perlahan-lahan agar nasi kelihatan cantik berderai dan lembut.

Selamat mencuba.

Sumber: Facebook Aisyah Humaira

Baca juga: Panduan Simpan Daging Mengikut Jenis Supaya Tahan Lama

The post Tip Nasi Ayam Lebih Harum, Lembut Dan Gebu. Makan Ini Saja Pun Dah Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!