Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Ayam Cili Daun Kesum, Ini RAHSIA Lauk Harum Semerbak Aromanya

https://ift.tt/gehCGsM

ayam cili daun kesum

Ayam Cili Daun Kesum merupakan hidangan yang mempunyai rasa pedas, harum dan masam.

Hidangan ini diperbuat daripada beberapa ketulan ayam yang digoreng dahulu, kemudian dimasak bersama cili merah, daun kesum (juga dikenali sebagai daun laksa), serai, bawang merah dan bawang putih.

Daun kesum, juga dikenal sebagai daun laksa, adalah daun aromatik yang memberikan aroma khas pada lauk ini. Daun ini memiliki aroma yang segar dan sedikit bersifat citrus. 

Baca juga: Daging Goreng Cili Api, Cara SENANG ‘Bak Hang’ Ikut Resipi Ini

Antara bahan rahsia yang menyedapkan lagi lauk ini adalah dengan menambahkan minyak sapi untuk menaikkan lagi aromanya. 

Berikut adalah resipi yang boleh dicuba menerusi perkongsian dari Adikfoods. 


RESIPI AYAM CILI DAUN KESUM

Bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan-bahan kisar:

  • 5 biji cili merah besar
  • 11 biji cili padi merah
  • 11 biji cili padi hijau
  • 15 biji bawang merah kecil
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 2 in halia
  • 1 in lengkuas

Cara-cara memasak:

1. Cairkan minyak sapi, goreng ayam yang digaul garam dan kunyit sehingga masak keperangan. Ketepikan.

2. Bahan kisar ditumis hingga wangi dengan minyak sapi. Masukkan gula perang tumiskan sehingga naik minyak.

3. Perasakan dengan sos tiram, garam, pati ayam dan masukkan sedikit air.

4. Masak dan gaul-gaul sehingga sebati. Masukkan ayam yang digoreng tadi, dua cekak daum kesom dan bawang besar. Gaul sebati.

5. Bila dan sebati, perahkan limau dan masukkan dua sudu minyak sapi biarkan cair sendiri tak perlu dikacau.

6. Siap dihidang.

Video penuh:


Selamat mencuba resipi Ayam Cili Daun Kesum ini.

Sumber: Adikfoods

Baca juga: Ayam Goreng Cili Halia Masam Manis, Simple Sangat Cara Buatnya!

The post Ayam Cili Daun Kesum, Ini RAHSIA Lauk Harum Semerbak Aromanya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!