Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Acar Peria, Ini Petua Hilangkan Rasa ‘Pahit’ Dengan Mudah & Berkesan

https://ift.tt/5ESIXnv

resepi acar

Siapa hantu peria wajib cuba resepi acar peria yang mudah dan ringkas ini. Acar ini cukup lazat jika digandingkan dengan gulai lemak cili padi ikan atau ayam, telur masin dan sambal belacan.

Ada sesetengah orang rendam peria di dalam air garam untuk hilangkan pahit. Tetapi ada yang memang suka rasa yang pahitnya. Oleh itu, anda boleh mengolah resipi ini bergantung pada cita rasa masing-masing.

Jika mahu pelajari cara membuat acar peria yang lengkap, mari ikuti perkongsian oleh Puan Faizah Husain di bawah.  Menurut beliau, acar ini merupakan menu kegemaran arwah ibu mentuanya dan kini menjadi kegemarannya juga.

Baca juga: Cara Buat Acar Jelatah Tanpa Guna Cuka, Tapi Cukup Rasa Masam Manis Pedas!

RESEPI ACAR PERIA

Bahan-bahan yang diperlukan:

Cara-cara:

1. Hiris semua bahan-bahan yang diperlukan.

2. Rendam peria di dalam air garam selama 15 minit.

resepi acar

3. Kemudian, gaul semua bahan di dalam satu mangkuk termasuklah peria yang sudah direndam tadi.

4. Perasakan dengan gula, garam dan cuka secukupnya. Boleh ganti cuka biasa dengan cuka epal kerana lebih wangi dan sedap.

5. Selamat mencuba!

resepi acar

Kredit resipi dan gambar: Faizah Husain

Baca juga: Acar Timun Jepun Guna Sprite Ikut Resipi Chef Dave, Rangup Krup Krap Nak Meratah

The post Resipi Acar Peria, Ini Petua Hilangkan Rasa ‘Pahit’ Dengan Mudah & Berkesan appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!