Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Kuih Getas Lembut Dan Manis Berlemak, Kuih Klasik Kesukaan Ramai

https://ift.tt/6LIK4Yh

kuih getas

Kuih getas adalah sejenis kuih tradisional yang agak unik kerana rasanya yang manis dan berlemak. Ada juga yang memanggilnya getas-getas atau gegetas.

Cara penyediaannya adalah antara yang paling mudah berbanding kuih tradisional yang lain. Gosok, ratakan, goreng. Siap dalam 10 minit!

Baca juga: Apam Pisang Gebu Guna Sukatan Cawan, Kisar Bahan Guna Blender Je

Rasanya yang lembut lagi kenyal menjadikannya sangat popular dan sering dihidangkan sebagai hidangan minum petang untuk seisi keluarga.

Ikuti resipi dari perkongsian Cik Puan Rokiah Abdullah ini. Hanya guna tepung gandum, tepung pulut dan juga kelapa parut serta disira dengan gula selepas digoreng.


RESIPI KUIH GETAS

kuih getas

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung pulut
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji kelapa parut putih
  • Sedikit air garam
  • Air secukupnya untuk uli

Bahan sira gula:

  • 2 cawan air
  • 2 cawan gula

Cara penyediaan: 

1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas kecuali air.

2. Gaul sebati kering dengan tangan barulah tuang air sedikit demi sedikit sambil mengadun sehinggalah tepung tidak melekat di jari.

3. Kalau terlebih air boleh tambah tepung sedikit ya.

4. Ambil adunan sebesar bola pingpong dan gentel bulat sedikit sebelum ditekan leper bagi dapatkan bentuk kuih getas yang bulat.

5. Kalau nak buat bujur memanjang pun boleh.Bila dah siap panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.

6. Untuk cara sira gula pula,  masukkan air dan gula dalam kuali sehingga pekat dan menjadi seperti bertali sedikit dengan menggunakan api sederhana kecil.

7. Baru masukkan kuih dan kecilkan sedikit api sehingga gula tadi kering dan berbentuk hablur, baru padamkan api. Memang cantik kejadian kuih getas bila disira seperti ini.


Memang sedap lah untuk dijadikan hidangan minum petang. Selamat mencuba resepi kuih getas ini.

Baca juga: Kuih Bingka Ubi Kayu Guna Air Fryer, Pakai 5 Bahan Je Guna Resipi Ini

The post Kuih Getas Lembut Dan Manis Berlemak, Kuih Klasik Kesukaan Ramai appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!