Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Mian Bao Xia, Roti Goreng Inti Udang Yang Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam

https://ift.tt/RydqwhE

menbosha​

Bagi peminat rancangan televisyen Korea Restaurant on Wheels USA, pasti anda pernah melihat Chef Lee Yeon Bok dan pasukannya memasak hidangan Mian Bao Xia yang juga dikenali sebagai Menbosha​ atau Shrimp Toast, ini untuk dijual.

Hidangan ini kelihatan mudah dan sangat menyelerakan. Ia berupa roti yang dipotong kecil, dikapit dengan inti, dan digoreng hingga rangup. Walaupun nampak mudah dan menggoda selera, tidak banyak restoran yang menjualnya.

Jadi, jom cuba buat sendiri! SaudariNur Fakhira Mohd Rosli ada kongsikan cara-caranya di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Roti Celup Telur Sardin, Anak-Anak Cakap Sedap Tak Tipu!

RESEPI MENBOSHA​ (FRIED SHRIMP TOAST)⁣

Bahan-bahan:

  • Roti secukupnya
  • 300 gm udang
  • 1/2 batang lobak merah (hiris)
  • 1 pokok daun sup (hiris)
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • Sedikit serbuk perasa
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu tepung jagung
  • 1 biji telur
  • Minyak secukupnya

Cara-cara:

  1. Masukkan isi udang, lobak merah, daun sup, tepung jagung, serbuk lada putih, serbuk perasa, dan garam secukup rasa ke dalam blender kering. Blend sehingga lumat.
  2. Pecahkan telur dan kacau rata.
  3. Ambil 2 keping roti dan potong kepada 4 bahagian.
  4. Letakkan inti pada sekeping roti yang telah dipotong, dan tekan bagi melekat. Ulang sehingga habis. Boleh dibekukan.
  5. Panaskan minyak dan goreng sehingga garing. Siap untuk dihidangkan

Info tambahan:

  • Menbosha perlu digoreng tanpa dicelup telur atau tepung. Ini kerana untuk mendapatkan kesan garing di luar dan moist di dalam.
  • Tips untuk mengelakkan roti menyerap minyak: pastikan minyak betul-betul panas. Goreng dengan api sederhana, tidak terlalu kecil dan tidak terlalu besar.
  • Boleh juga cuba membakar dalam oven atau air fryer. Mungkin lebih sihat. Pastikan roti tetap rangup agar lebih sedap!

Kredit resipi dan gambar: Nur Fakhira Mohd Rosli

Baca juga: Roti Tak Habis Jangan Buang, Boleh Buat Roti Kering Bergula Yang Rangup!

The post Resipi Mian Bao Xia, Roti Goreng Inti Udang Yang Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!