Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Mian Bao Xia, Roti Goreng Inti Udang Yang Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam

https://ift.tt/RydqwhE

menbosha​

Bagi peminat rancangan televisyen Korea Restaurant on Wheels USA, pasti anda pernah melihat Chef Lee Yeon Bok dan pasukannya memasak hidangan Mian Bao Xia yang juga dikenali sebagai Menbosha​ atau Shrimp Toast, ini untuk dijual.

Hidangan ini kelihatan mudah dan sangat menyelerakan. Ia berupa roti yang dipotong kecil, dikapit dengan inti, dan digoreng hingga rangup. Walaupun nampak mudah dan menggoda selera, tidak banyak restoran yang menjualnya.

Jadi, jom cuba buat sendiri! SaudariNur Fakhira Mohd Rosli ada kongsikan cara-caranya di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Roti Celup Telur Sardin, Anak-Anak Cakap Sedap Tak Tipu!

RESEPI MENBOSHA​ (FRIED SHRIMP TOAST)⁣

Bahan-bahan:

  • Roti secukupnya
  • 300 gm udang
  • 1/2 batang lobak merah (hiris)
  • 1 pokok daun sup (hiris)
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • Sedikit serbuk perasa
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu tepung jagung
  • 1 biji telur
  • Minyak secukupnya

Cara-cara:

  1. Masukkan isi udang, lobak merah, daun sup, tepung jagung, serbuk lada putih, serbuk perasa, dan garam secukup rasa ke dalam blender kering. Blend sehingga lumat.
  2. Pecahkan telur dan kacau rata.
  3. Ambil 2 keping roti dan potong kepada 4 bahagian.
  4. Letakkan inti pada sekeping roti yang telah dipotong, dan tekan bagi melekat. Ulang sehingga habis. Boleh dibekukan.
  5. Panaskan minyak dan goreng sehingga garing. Siap untuk dihidangkan

Info tambahan:

  • Menbosha perlu digoreng tanpa dicelup telur atau tepung. Ini kerana untuk mendapatkan kesan garing di luar dan moist di dalam.
  • Tips untuk mengelakkan roti menyerap minyak: pastikan minyak betul-betul panas. Goreng dengan api sederhana, tidak terlalu kecil dan tidak terlalu besar.
  • Boleh juga cuba membakar dalam oven atau air fryer. Mungkin lebih sihat. Pastikan roti tetap rangup agar lebih sedap!

Kredit resipi dan gambar: Nur Fakhira Mohd Rosli

Baca juga: Roti Tak Habis Jangan Buang, Boleh Buat Roti Kering Bergula Yang Rangup!

The post Resipi Mian Bao Xia, Roti Goreng Inti Udang Yang Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!