Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Bubur Thailand, Lega Tekak Kalau Makan Sejuk-Sejuk!

https://ift.tt/UAovamk

bubur thailand

Makanan dari negara seberang iaitu Thailand, memang tidak rugi untuk anda cuba. Selain dari milky bun yang tengah viral, apa kata cuba satu lagi resipi bubur Thailand.

Bubur ini jika di negara sana dipanggil sebagai bubur krong krang nam ka ti, salah satu sajian tradisional mereka.

Rasa lemak santan, wangi daun pandan serta tekstur yang kenyal membuatkan pencuci mulut ini sangat sedap dan berbaloi untuk dicuba.

Jom tengok resipi yang dikongsikan di bawah ini.

Baca juga: Resipi Telur Kicap Sos Tiram Padu, Suami Puji Paling Sedap Di Dunia

RESIPI BUBUR THAILAND

Bahan-bahan:

  • 150g tepung ubi kayu
  • 100ml air mendidih
  • Pewarna makanan
  • 200ml santan
  • 300ml air
  • 300ml air kelapa
  • 120g gula pasir
  • Sedikit garam
  • 2 helai daun pandan
  • Isi kelapa muda (pilihan)
  • Sedikit bijan goreng

Cara-cara:

1. Sediakan kuah dengan memasak santan, air, air kelapa, garam, gula, dan daun pandan sehingga mendidih.

2. Uli tepung dengan air mendidih hingga sebati, bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.

3. Bentukkan doh menggunakan acuan kuih siput.

4. Rebus doh sehingga timbul, tos dan masukkan ke dalam air ais.

5. Hidangkan dengan kuah santan dan taburkan bijan goreng di atasnya.

6. Tambahkan isi nangka untuk rasa yang lebih enak.

Selamat mencuba!

Sumber: Siti Marya Hj Ahmad

Baca juga: Resepi Oden Viral Terpantas Dalam Masa 5 Minit, Kuah Begini Lagi Padu!

The post Bubur Thailand, Lega Tekak Kalau Makan Sejuk-Sejuk! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!