Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Ikan Masak Cuka Simple, Hirup Kuahnya Sekali Terus Terangkat Selera

https://ift.tt/dQA1Ywb

resipi ikan masak cuka

Buat anda yang sedang mencari idea lauk yang ringkas dan mudah dibuat, anda boleh gunakan resipi Ikan Masak Cuka yang cukup lazat dan menyelerakan ini.

Ramai yang suka buat Ikan Masak Cuka ini di rumah kerana cara memasaknya cukup mudah. Selain itu, lauk ini mempunyai gabungan rasa masam, manis dan pedasnya yang sangat harmoni.

Syahirah Omar telah kongsikan resipi Ikan Masak Cuka di Facebook dan kami yakin resipi ini bakal menjadi salah satu hidangan kesukaan anda nanti. Jom kita cuba!

Baca juga: Ikan Masak Asam Paling Mudah Dengan 5 Langkah, Hirup Kuahnya Rasa Nikmat!

RESIPI IKAN MASAK CUKA

resipi ikan masak cuka

Bahan-bahan:

  • Ikan
  • Garam (untuk gaul dengan ikan)
  • Serbuk kunyit (untuk gaul dengan ikan)
  • Bawang merah atau bawang besar (dihiris)
  • Bawang putih (dihiris)
  • Halia (dihiris)
  • 1 sudu besar biji sawi
  • Cili api merah dan hijau (dihiris)
  • Cuka
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk perasa
  • Minyak masak (untuk menggoreng)

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, gaul ikan dengan ayam dan serbuk kunyit terlebih dahulu.

2. Apabila minyak sudah panas, boleh goreng ikan sampai masak.

resipi ikan masak cuka

Kredit Gambar: mdjaff dari Freepik

3. Kemudian, tumis bawang merah atau bawang besar, bawang putih, halia, cili api merah dan hijau yang telah dihiris tadi sampai naik bau.

4. Apabila sudah naik baunya, masukkan biji sawi.

5. Setelah itu, masukkan cuka dan air, ikut suka nak kuah banyak mana dan tahap masam yang diinginkan.

6. Apabila sudah mendidih, masukkan ikan yang telah digoreng awal-awal tadi.

7. Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk perasa. Siap untuk dihidang!

Apabila buat Ikan Masak Cuka ini, anda boleh tentukan seberapa masam dan pedas yang diinginkan. Paling penting, kena pandai agak-agak supaya rasanya kena dengan citarasa anda.

Anda boleh gunakan pelbagai jenis ikan untuk membuat resipi Ikan Masak Cuka seperti kembung, tongkol atau bawal. Selain itu, guna ikan merah pun sedap dan pasti memuaskan.

Selamat mencuba!

Sumber: Syahirah Omar

Baca juga: Ikan Merah Masak Sup Paling Simple, Kuah Sedap Begini Mesti Kena Puji Nanti

The post Resipi Ikan Masak Cuka Simple, Hirup Kuahnya Sekali Terus Terangkat Selera appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!