Sandwich Goreng Yam, Menu Ringkas, Sedap Dan Mengenyangkan
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Pernah cuba Sandwich Goreng Yam? Jika tidak pernah, anda harus cuba. Sangat sedap dan sesuai disajikan pada bila-bila masa. Intinya boleh dipelbagaikan selain dari keladi yam.
Boleh guna sardin, sambal tumis bilis, tuna dan sebagainya. Ikut selera masing-masing. Cara masaknya juga cukup senang malah tidak menggunakan banyak bahan.
Baca juga: Sandwich Cheesy Beef Slice Air Fryer, Hanya Guna 4 Bahan Je, Jimat Masa!
Resipi ini tiada ukuran sebab senang dan ringkas. Inti tu kalau tercair boleh tambah yam, kalau terlalu kering sila tambah susu cair. Yang penting, ubi keledek rebus dulu tau.
Serbuk yam pula digunakan sebagai pewarna semulajadi, lebih baik untuk kesihatan anak-anak dan keluarga berbanding pewarna tiruan.
Jom cuba resipi perkongsian Cik Puan Linda Safar ini. Pasti puas hati.
RESIPI SANDWICH GORENG YAM
Asyik sarapan pagi yang sama je kan. Jom buat menu ini pulak. Simple, sedap dan mengenyangkan. Anak-anak tentu suka.
Bahan-bahan:
- Kepingan roti
- Telur – untuk jadi salutan roti
- Ubi keledek ungu* – rebus dahulu
- Serbuk yam*
- Susu cair/susu pekat manis*
Nota: kisar halus bahan yang bertanda *
Cara-cara penyediaan:
1. Kisarkan bahan yang bertanda * hingga menjadi seperti smoothie untuk dijadikan inti.
2. Potong kepingan roti.
3. Sapu inti dan buat sehingga menjadi 3 lapisan.
4. Celup ke dalam telur.
5. Gorengkan ia hingga permukaan roti masak. Tos dan ketepikan.
6. Sedia untuk dihidang!
Selamat mencuba resipi ini.
Baca juga: Wanpaku Tuna Sandwich Ala Jepun, Sesuai Untuk Buat Menu Bekal
The post Sandwich Goreng Yam, Menu Ringkas, Sedap Dan Mengenyangkan appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan