Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Rahsia Apam Gula Hangus Naik Menggunung, Tambah Bahan ‘Ini’ Baru Menjadi!

https://ift.tt/ULtiWNb

apam gula hangus

Rata-rata mereka yang suka buat kuih pasti akan cuba untuk buat pelbagai jenis apam di rumah. Jika baru belajar, Apam Gula Hangus adalah pilihan terbaik buat anda cuba.

Apam Gula Hangus merupakan antara kuih yang menjadi kegemaran ramai tak kira dewasa mahupun kanak-kanak. Pantang nampak kuih ini depan mata, pasti ambil dan makan punya.

Norsahfida Banin telah kongsikan cara buat Apam Gula Hangus di Facebook dan ramai yang memuji hasilnya yang kelihatan gebu serta naik menggunung. Jom kita cuba!

Baca juga: Apam Solo Sukatan Cawan Dengan 3 Langkah Mudah, Sesuai Untuk Yang Baru Belajar

RESIPI APAM GULA HANGUS

apam gula hangus

Bahan-bahan:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, masak gula sampai cair terlebih dahulu.

2. Kemudian, masukkan air panas sampai gula larut.

3. Selepas itu, letak marjerin dan biarkan air gula sejuk.

4. Setelah sejuk, campurkan air gula ke dalam tepung bersama soda bikarbonat dan kacau sebati.

5. Seterusnya, kisar telur, susu pekat dan minyak masak sampai sebati dan tuang ke dalam adunan tepung tadi.

6. Selepas itu, kacau sampai sebati lagi.

7. Selanjutnya, masukkan ke dalam acuan yang disukai mengikut citarasa masing-masing.

8. Akhir sekali, kukus selama 15 minit atau sampai kuih betul-betul masak. Setelah sejuk, boleh keluarkan dari acuan. Siap untuk dinikmati!

apam gula hangus

Apabila membuat resipi Apam Gula Hangus dengan acuan, ia jadi lebih mudah dimakan dan anda akan terkejut melihat hasilnya yang gebu serta naik menggunung.

Dalam banyak-banyak kuih, pasti keluarga anda takkan menolak kuih ini untuk menikmatinya. Selain dijadikan sebagai pencuci mulut untuk jamuan, ia juga idea potluck yang menarik.

Oleh kerana cara membuatnya begitu mudah, jadi anda boleh cadangkan resipi ini kepada kawan-kawan yang baru belajar buat kuih di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Norsahfida Banin

Baca juga: Kuih Apam Mekar Dengan 5 Bahan, Lembut Dan Kembang Gebu Hasilnya

The post Rahsia Apam Gula Hangus Naik Menggunung, Tambah Bahan ‘Ini’ Baru Menjadi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!