Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Rebus Sagu Besar Yang Jimat Gas, Confirm Jernih Dan Sebiji-Sebiji Elok!

https://ift.tt/pwH83AN

cara rebus sagu besar

Ramai yang telah menggunakan sagu untuk buat kuih dan pencuci mulut yang lazat di rumah. Sebelum itu, anda perlu tahu cara rebus sagu besar yang mudah dan hasilnya menjadi.

Sagu adalah sejenis kanji yang dihasilkan dari teras berkabus, pelbagai batang sawit tropika, terutamanya pokok Rumbia.

Pokok sagu merupakan sumber makanan ruji bagi kaum peribumi di Sabah dan Sarawak, antaranya suku kaum Bisaya dan Melanau.

Bekalan sagu terbesar berasal dari Asia Tenggara, terutama Malaysia dan Indonesia. Oleh kerana terlalu banyak, sejumlah besar dihantar ke Eropah dan Amerika Utara untuk tujuan memasak.

Baca juga: Cara Bakar Ubi Keledek Guna Air Fryer, Sekejap Saja Isi Jadi Empuk Dan ‘Juicy’!

Terdapat 2 jenis biji sagu iaitu biji sagu mutiara dan biji sagu mata ikan. Buat pengetahuan anda, kedua-duanya mempunyai kegunaan yang tersendiri.

Biji sagu mutiara bersaiz besar dan sering diletakkan dalam minuman Lai Chee Kang dan Air Batu Campur, manakala biji sagu mata ikan pula bersaiz kecil dan selalu digunakan untuk buat kuih-muih.

Antara masalah yang sering dihadapi ramai dalam menggunakan sagu adalah ketika merebusnya. Jika silap caranya, sagu akan jadi hancur, melekat dan tak jernih.

Buat anda yang ingin menggunakan sagu besar, boleh ikut cara rebus sagu besar yang ditunjukkan oleh NorbayaDahalan di Lemon8 ini. Jom kita tengok caranya!

CARA REBUS SAGU BESAR YANG JIMAT GAS

cara rebus sagu besar

1. Mula-mula, didihkan air dalam periuk terlebih dahulu.

2. Selepas itu, masukkan sagu dan masak selama 15 minit.

cara rebus sagu besar

3. Kemudian, sesekali kena kacau supaya sagu tak melekat.

4. Selepas 15 minit, tutup api dan tutup periuk, kemudian biarkan selama sejam.

5. Bilas dengan air bersih.

6. Ulang semula dari langkah (1) sampai (5) sebanyak dua kali. Siap untuk digunakan!

Cara rebus sagu besar ini bukan saja mudah, malah ia dapat bantu menjimatkan gas di dapur. Tambahan pula, anda pasti akan puas hati dengan hasilnya yang jernih dan tak hancur sama sekali.

Selamat mencuba!

Sumber: NorbayaDahalan

Baca juga: Resepi Sagu Gula Melaka Sedap, Ada Petua Supaya Tak Hancur Dan Berketul

The post Cara Rebus Sagu Besar Yang Jimat Gas, Confirm Jernih Dan Sebiji-Sebiji Elok! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!