Tip Masak Ikan Gulai Kuning Lengkuas ‘Padu’, Dijamin Jatuh Cinta Pada Suapan Pertama!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Gulai kuning nasi berlauk memang sedap! Ia antara hidangan popular di Kelantan yang sering dinikmati pada sarapan pagi. Memang wajib cuba kalau berkunjung ke negeri Cik Siti Wan Kembang.
Di negeri lain, gulai ini mungkin kelihatan macam masak lemak kuning, tapi yang istimewa di sini ialah penambahan telur rebus, ikan tongkol, kacang panjang dan timun.
Tak perlu lauk sampingan atau masak sayur lain pun, menu ini dah cukup lengkap. Jom cuba resipi yang dikongsi oleh Puan Ibah Abdullah di bawah ini!
Baca juga: Resipi Ikan Tenggiri Masak Cuka, Lauk Ringkas Sampai 3 Kali Tambah Nasi!
RESEPI GULAI KUNING LENGKUAS STYLE KELANTAN
Bahan-bahan:
- Bawang merah
- Bawang putih
- Lengkuas
- Halia
- Kunyit hidup
- Cili giling / lada kering
- Biji ketumbar (sedikit)
- Kelapa parut (optional, untuk rasa lebih lemak)
- Cili kisar (1 sudu, jangan banyak agar kuah tidak terlalu merah)
- Asam keping
- Garam
- Gula
- Serbuk perasa
- Sayur pilihan (timun, lada solok, kacang panjang, bendi atau terung)
- Ikan tongkol atau tenggiri (atau ikan merah)
- Tomato (optional)
- Cili besar atau cili padi (optional)
- Telur rebus (optional)
Cara Memasak:
- Kisar halus bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia, kunyit hidup, cili giling/lada kering dan biji ketumbar. Jika mahu, boleh tambahkan kelapa parut untuk rasa lebih lemak.
- Untuk ikan tongkol atau tenggiri, rebus ikan bersama asam keping dan garam. Biarkan semalaman untuk rasa lebih sedap. Simpan air rebusan ikan.
- Jika menggunakan ikan merah, lumurkan ikan dengan garam dan kunyit, kemudian perap selama 1-2 jam.
- Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam periuk bersama santan. Kacau sentiasa.
- Tambahkan air dan asam keping. Jika menggunakan ikan tongkol atau tenggiri, tambah sedikit air rebusan ikan.
- Biarkan kuah menggelegak. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa mengikut cita rasa.
- Masukkan sayur pilihan seperti timun, lada solok, kacang panjang, bendi atau terung ke dalam kuah.
- Masukkan ikan dan sesuaikan rasa jika perlu. Anda boleh menambah tomato, cili besar atau cili padi jika mahu lebih pedas.
- Jika suka, boleh juga tambah telur rebus sebagai pelengkap.
Sumber: Ibah Abdullah
Baca juga: Resipi Kuah Tiga Rasa Asli Thai, Curah Atas Ikan Siakap Rangup Memang Padu!
The post Tip Masak Ikan Gulai Kuning Lengkuas ‘Padu’, Dijamin Jatuh Cinta Pada Suapan Pertama! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan