Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Ketupat Palas Kacang Yang Jarang Dibuat Orang, Sedap & Lain Dari Lain

https://ift.tt/KGlLYy3

resepi ketupat palas

Setiap kali tiba bulan Syawal, ketupat palas merupakan antara menu yang wajib ada pada pagi raya. Selalunya orang akan buat ketupat pulut yang kosong, tetapi kali ini MyResipi nak kongsikan resepi ketupat palas versi kacang.

Ketupat kosong lebih sedap dimakan bersama rendang mahupun serunding pedas, jika dimakan begitu sahaja akan terasa ‘kosong’. Jika cuba ketupat kacang ini pula, ia boleh diratah begitu sahaja kerana ada kacang merah yang menjadi penambah rasa.

Kalau nak tahu macam mana cara membuat ketupat kacang, mari kita ikuti perkongsian resipi oleh Mohd Azril menerusi grup Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN) seperti di bawah ini. Selamat mencuba.

Baca juga: Cara Balut Ketupat Palas, Yang Tak Tahu Kena Belajar Buat!

RESEPI KETUPAT PALAS KACANG

Bahan-bahan:

– Kacang merah
– 1 kg beras pulut
– 4 cawan santan pekat
– 1 sudu besar gula
– 2 sudu kecil garam
– 3 helai daun pandan
– 3 sudu besar minyak (jika guna santan kotak)
– Daun palas secukupnya

Cara-cara:

1.  Rendam kacang merah selama 1 jam atau lebih. Kemudian, rebus dengan 1/2 sudu kecil garam sehingga lembut dan toskan.

2. Seterusnya, rendam pula beras pulut selama 20 minit. Seleoas itu, cuci bersih dan toskan.

3. Masukkan santan pekat, gula, garam dan minyak masak dalam periuk. Panaskan sambil dikacau selalu. Masukkan jugak daun pandan yang disimpul rapi.

4. Kemudian, masukkan beras pulut dan kacau sampai santan kering.

5. Masukkan kacang merah dan kacau lagi. Adunan ini memang mentah.

6. Tutup api. Sejukkan sekejap dan boleh dibalut dengan daun palas.

resepi ketupat palas

7. Selepas siap membalut, rebuskan ketupat seketika dan angkat. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Mohd Azril via Masak Apa Hari Ni

Baca juga: Resipi Lemang Kukus Guna Cawan, Tak Perlu Susah-Susah Guna Buluh!

The post Resipi Ketupat Palas Kacang Yang Jarang Dibuat Orang, Sedap & Lain Dari Lain appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!