Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Ketupat Palas Kacang Yang Jarang Dibuat Orang, Sedap & Lain Dari Lain

https://ift.tt/KGlLYy3

resepi ketupat palas

Setiap kali tiba bulan Syawal, ketupat palas merupakan antara menu yang wajib ada pada pagi raya. Selalunya orang akan buat ketupat pulut yang kosong, tetapi kali ini MyResipi nak kongsikan resepi ketupat palas versi kacang.

Ketupat kosong lebih sedap dimakan bersama rendang mahupun serunding pedas, jika dimakan begitu sahaja akan terasa ‘kosong’. Jika cuba ketupat kacang ini pula, ia boleh diratah begitu sahaja kerana ada kacang merah yang menjadi penambah rasa.

Kalau nak tahu macam mana cara membuat ketupat kacang, mari kita ikuti perkongsian resipi oleh Mohd Azril menerusi grup Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN) seperti di bawah ini. Selamat mencuba.

Baca juga: Cara Balut Ketupat Palas, Yang Tak Tahu Kena Belajar Buat!

RESEPI KETUPAT PALAS KACANG

Bahan-bahan:

– Kacang merah
– 1 kg beras pulut
– 4 cawan santan pekat
– 1 sudu besar gula
– 2 sudu kecil garam
– 3 helai daun pandan
– 3 sudu besar minyak (jika guna santan kotak)
– Daun palas secukupnya

Cara-cara:

1.  Rendam kacang merah selama 1 jam atau lebih. Kemudian, rebus dengan 1/2 sudu kecil garam sehingga lembut dan toskan.

2. Seterusnya, rendam pula beras pulut selama 20 minit. Seleoas itu, cuci bersih dan toskan.

3. Masukkan santan pekat, gula, garam dan minyak masak dalam periuk. Panaskan sambil dikacau selalu. Masukkan jugak daun pandan yang disimpul rapi.

4. Kemudian, masukkan beras pulut dan kacau sampai santan kering.

5. Masukkan kacang merah dan kacau lagi. Adunan ini memang mentah.

6. Tutup api. Sejukkan sekejap dan boleh dibalut dengan daun palas.

resepi ketupat palas

7. Selepas siap membalut, rebuskan ketupat seketika dan angkat. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Mohd Azril via Masak Apa Hari Ni

Baca juga: Resipi Lemang Kukus Guna Cawan, Tak Perlu Susah-Susah Guna Buluh!

The post Resipi Ketupat Palas Kacang Yang Jarang Dibuat Orang, Sedap & Lain Dari Lain appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!