Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Jangan Risau Kalau Beli Ayam Awal, Simpan Guna Teknik Ini…Kekal Segar Sampai Raya!

Salah satu bahan mentah yang menjadi pemintaan tinggi semasa musim perayaan adalah ayam segar. Semakin tinggi permintaan, semakin tinggi juga harga ayam segar ini dari kebiasaan. Buat anda yang ingin berjimat, sudah pasti akan membeli ayam lebih awal iaitu dalam 2-3 hari sebelum perayaan. Tapi, risau pula kalau ayam tersebut tidak lagi segar untuk dimasak pada Hari Raya…

Jangan pening-pening, jika anda memilih untuk beli ayam segar ini lebih awal, berikut merupakan teknik penyimpanan supaya rasa dan tekstur ayam kekal segar sehingga pagi raya. Macam baru beli dekat pasar!

Baca juga: Cara Hilangkan Bau & Rasa Tak Sedap Pada Blender, Cuci Guna 2 Bahan Ini

BELI AYAM SEGAR AWAL, GUNA TIPS INI UNTUK SIMPAN SUPAYA KEKAL ‘FRESH’

ayam segar

Foto: Medium.com

Jika anda nak kurangkan belanja Hari Raya, boleh guna tips ni dalam 1-2 hari ni untuk lauk raya anda. Jika anda pakai ayam segar untuk lauk pauk hari raya, beli ayam segar dalam masa 2-3 hari ni. Harga ayam turun tadi dan akan meningkat semula dalam masa terdekat. Jadi kena cepat, speed is the essence.

Lepas beli, guna tips ini. Ikut langkah ini untuk pastikan ayam kekal segar hingga ke malam raya.

1. Asingkan kaki, kepala, hati, pedal dari daging ayam.

2. Potong ayam ikut kehendak lauk pauk pagi Raya.

3. Lumur dengan air campur sedikit garam.

4. Bilas dengan air bersih.

5. Toskan ayam dari lebihan air.

6. Masukkan dalam bekas kedap udara.

7. Letak di tempat beku.

8. 24 jam sebelum nak guna, alih ke chiller (hilangkan beku).

9. Ayam yang dikeluarkan akan sesegar hari anda membelinya!

ayam segar

*Kalau boleh jimat, jimatlah. Kongsi manfaat!

Baca juga: Cara Masak Beras Basmathi Supaya Lembut & Peroi, Ada 4 Pantang Larang Jangan Buat!

Sumber: Yani Hardinata Hairuddin

Foto: walktoeat.com

The post Jangan Risau Kalau Beli Ayam Awal, Simpan Guna Teknik Ini…Kekal Segar Sampai Raya! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!