Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Cara Buat Kek Sarang Semut Supaya Berongga-Rongga, Puas Hati Tengok Bersarang Elok!

Salah satu jenis kek yang dimasak oleh ibu atau nenek di kampung yang menjadi kegemaran ramai adalah kek sarang semut. Nampak macam mudah tetapi, bagi menghasilkan kek sarang semut yang elok dan mempunyai rongga-rongga persis sarang semut yang betul memerlukan teknik yang sangat teliti.

Jadi, bagi anda yang ingin memahirkan diri menghasilkan kek ‘legend’ ini, berikut merupakan perkongsian resepi menghasilkan kek sarang semut yang tidak begitu rumit namun kejadian kek tersebut sangat memuaskan hati!

Baca juga: Resepi Sambal Bawang Goreng Udang Kering, Boleh Buat Stok Untuk Simpan Berbulan-Bulan!

RESEPI KEK SARANG SEMUT MENJADI ELOK

kek sarang semut

Bahan-bahan

-3 biji telur
-1 cawan tepung gandum
-1 cawan gula
-1 cawan air panas
-3 sudu besar marjerin (cairkan dulu yaa)
-5 sudu besar susu pekat
-1 sudu kecil soda bikarbonat
-Esen vanilla

Cara-caranya:

1.Masak gula sehingga menjadi warna perang.. kemudian masukkan air panas sedikit demi sedikit sambil kacau.

2.Dalam bekas lain pecahkan telur kemudian kacau perlahan menggunakan whisk, masukkan susu pekat, esen vanilla dan marjerin yang dah dicairkan..kacau sehingga sebati.

3.Masuk tepung yang siap diayak dengan soda bikarbonat..kacau sehingga hilang ketulan tepung, akhir sekali tuang air gula tadi..kacau sehingga sebati adunan.

4.Loyang jangan lupa sapu marjerin ok.

5.Bakar dalam periuk, panaskan dulu periuk lebih kurang 7 minit kemudian baru letak loyang, tutup tudung tunggu sehingga kek masak..siappp!

6.Pastikan guna api kecil yaa, adunan ni saya tak perap saya terus bakar. Air gula masukkan panas-panas dalam adunan tepung.

kek sarang semut

*Selamat mencuba!

Baca juga: Makan Limau Mandarin Sebiji Pun Batuk, Kena Buat 5 Tips Ini Supaya Boleh Makan Sekotak!

Sumber: Siti Hadirah via Jom Masak

The post Cara Buat Kek Sarang Semut Supaya Berongga-Rongga, Puas Hati Tengok Bersarang Elok! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!