Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Acar Ikan Tongkol Terengganu ‘Style’, Lazatnya Tak Terkata!

https://ift.tt/WQURqxw

acar ikan

Selain acar buah, acar juga boleh diolah kepada pelbagai menu seperti acar ikan tongkol ini.

Ikan tongkol masak acar merupakan salah satu sajian yang terkenal di negeri Terengganu.

Selain itu, masakan ini juga boleh dikatakan menu legend orang zaman dahulu yang masih digemari ramai sehingga sekarang.

Jika ada yang tidak pernah merasainya dan ingin mencuba, boleh ikuti resipi perkongsian oleh Puan Norashikin Ismail di bawah.

Baca juga: Jom Cuba Acar Timun Sarawak Ini, Tak Sama Dengan Acar Timun Biasa!

RESEPI ACAR IKAN TONGKOL

Bahan-bahan:

  • Ikan tongkol
  • 4 biji timun batang
  • 5 biji bawang merah*
  • 1 biji bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • Sedikit halia*
  • 2-3 sudu besar cili kisar
  • 2-3 sudu besar cuka makan @ air asam jawa
  • Cili merah (potong panjang)
  • Bawang besar dibelah 4
  • Garam
  • Gula

Cara memasak:

  1. Lumur ikan tongkol dengan garam sehingga rata. Goreng sekejap.
  2. Kisar bahan bertanda (*).
  3. Panaskan minyak dan tumis cili kisar. Bila dah agak masak, masukkan bawang yang sudah dikisar serta cili merah dan juga bawang besar yang dibelah empat.
  4. Masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah.
  5. Letakkan timun dan cuka (atau air asam jawa).
  6. Masukkan juga ikan yang siap digoreng.
  7. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  8. Biarkan sehingga timun masak dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Norashikin Ismail

Baca juga: Cara Buat Acar Jelatah Tanpa Guna Cuka, Tapi Cukup Rasa Masam Manis Pedas!

The post Resipi Acar Ikan Tongkol Terengganu ‘Style’, Lazatnya Tak Terkata! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!