Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Bihun Banyak Di Dapur Sampai Tak Habis Guna, Boleh Buat Kuih Bihun Manis Rangup!

https://ift.tt/P2bnmI8

kuih bihun

Jika mempunyai banyak lebihan bihun di dapur yang masih tak digunakan, anda boleh buat Kuih Bihun yang manis dan rangup tau.

Bihun, mihun atau mi siam (di Selatan Malaysia) merupakan nama salah satu jenis makanan dari China yang berbentuk seperti mi namun lebih tipis.

Bahan bihun sendiri dibuat daripada tepung beras dan makanan ini sangat terkenal dari negara China hingga sejauh kawasan Asia Selatan termasuk India.

Buat anda yang nak habiskan sisa bihun di dapur, boleh cuba resipi Kuih Bihun yang dikongsikan oleh Pn Izan Musa di Facebook yang cukup mudah ini.

Baca juga: Kuih Cara Manis Versi Jagung, Lembut Dan Lemak Manis Tetap Rasa Klasik

RESIPI KUIH BIHUN

kuih bihun

Bahan-bahan:

  • 1 bungkus bihun (patah-patahkan)
  • 2 cawan gula (jika tak nak manis, boleh kurangkan)
  • Sedikit garam
  • Pewarna
  • 1 cawan air
  • 1 paket minyak masak

Cara-cara membuat:

1. Campurkan gula, garam, pewarna dan air, kemudian masak sehingga pekat. Guna periuk besar supaya senang gaul dengan bihun nanti.

2. Selepas itu, masukkan bihun dan gaul sebati. Setelah siap, toskan. Masukkan ke dalam talam atau tray, kemudian rata-ratakan. Biarkan sejuk dan kering.

3. Panaskan minyak masak sehingga betul-betul panas.

4. Guna penapis besi, letak sejemput bihun, celup dan minyak panas. Setelah kembang, cepat-cepat angkat. Guna penyepit, kepit bihun itu dan masukkan dalam cawan. Kemudian, ambil 1 cawan lagi (cawan yang sama saiz) dan tekap kuat-kuat.

5. Bihun akan melekat semasa panas saja. Jika sudah sejuk, memang takkan melekat dah.

6. Ulang sehingga adunan habis. 1 bungkus bihun boleh dapat 60 hingga 70 biji mengikut saiz acuan cawan. Siap untuk dinikmati!

kuih bihun

Selalu nampak Kuih Bihun ini di kenduri saja, tapi setelah tahu resipi ini, bolehlah cuba buat sendiri di rumah.

Kuih Bihun yang manis dan rangup ini sesuai dijadikan sebagai snek enak di rumah dan semestinya anda takkan berhenti mengunyah nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Pn Izan Musa

Baca juga: Resepi Kuih Peneram Yang Lazat, Ada Tips Supaya Elok Kejadiannya

The post Bihun Banyak Di Dapur Sampai Tak Habis Guna, Boleh Buat Kuih Bihun Manis Rangup! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!