Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Agar-Agar Santan Gula Melaka, Tak Guna Telur Pun Sedap!

https://ift.tt/pF1mEUf

resipi agar-agar santan

Resipi agar-agar santan gula melaka merupakan pencuci mulut yang terbaik untuk dicuba pada waktu petang, terutama sekali selepas disejukkan di dalam peti ais.

Kombinasi rasa manis gula melaka dan lemak santan yang menyelerakan dan sesuai dinikmati sejuk untuk melegakan tekak selepas hari yang panas.

Di dalam resipi ini, anda boleh ubah suai dengan tidak meletakkan telur sekiranya tidak menyukai bau atau rasanya. Versi tanpa telur, tetap juga sedap terutama dengan semerbak bau wangi daun pandan.

Jom baca resipi lengkap ini.

Baca lagi: 6 Jenis Sotong Popular Di Malaysia, Yang ‘Satu’ Ini Paling Banyak Diguna Dalam Masakan

RESIPI AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

Bahan-bahan:

  • 20g agar-agar tali
  • 1 kotak kecil santan pekat (200ml)
  • 5 cawan air
  • 3 keping gula melaka/nise
  • 5 sudu besar gula
  • 1 biji telur (pilihan)
  • Secubit garam
  • 2 helai daun pandan

Cara Penyediaan:

1. Masak air bersama agar-agar tali sehingga ia larut sepenuhnya. Masukkan gula putih, gula melaka, dan daun pandan.

2. Kacau sehingga gula melaka hancur dan semuanya sebati.

3. Di dalam bekas lain, campurkan santan pekat, telur (jika suka), dan secubit garam.

4. Kacau rata dan pastikan tiada ketulan. Kemudian tapis campuran ini ke dalam periuk yang mengandungi agar-agar tadi.

5. Teruskan kacau campuran tersebut dengan api sederhana sehingga agar-agar mendidih. Biarkan ia mendidih untuk beberapa minit supaya semua bahan menyatu dengan baik. Tutup api dan tuang campuran ke dalam acuan pilihan.

6. Biarkan agar-agar sejuk pada suhu bilik sebelum memasukkannya ke dalam peti ais untuk disejukkan.

Selamat mencuba!

Sumber: Mastura Razali

Baca lagi: Resipi Sup Mi Udon, Sangat Mengasyikkan Hirup Sewaktu Panas!

The post Resipi Agar-Agar Santan Gula Melaka, Tak Guna Telur Pun Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!