https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...
Resipi Ayam Panggang Lazat & Berjus, Cara Mudah Tak Payah Perap!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/QsDvfFR
Resepi ayam panggang ini cukup mudah dan ringkas untuk dicuba. Bukan itu saja, anda tidak perlu memerap ayam dalam tempoh yang lama.
Selepas melumur pes pada ayam, boleh terus dipanggang. Hasilnya, ayam masak dengan sempurna. Garing di luar tapi masih lembap dan berjus di dalam.
Baca juga: Cara Goreng Ayam Tanpa Lumur, Guna Teknik Tabur Tepung Dalam Minyak
RESEPI AYAM PANGGANG TANPA PERAP
Bahan-bahan perapan:
- Pes rendang
- Pes sos Korea (untuk rasa hot spicy)
- 3 sudu besar gula
- 1/3 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
- 2 cubit serbuk lada putih
- 1 sudu besar sos lada hitam
- 4-5 sudu besar kicap
- 1 sudu besar cili sos
- 2 renjis minyak bijan
- 1 sudu kecil sos tiram
Cara-cara:
- Sediakan seekor ayam, basuh bersih dan cucuk keseluruhan ayam menggunakan garfu.
- Campurkan semua bahan perapan dalam bekas dan kacau rata. Jika rasa kurang apa-apa, boleh tambahkan mengikut cita rasa. Pes ini cukup untuk perap 3-4 ekor ayam.
- Ambil kira-kira 2 sudu besar perapan dan lumurkan seluruh bahagian ayam. Tak perlu perap, boleh terus bakar. Namun, jika perap lebih lama, rasanya akan lebih sedap.
- Bakar ayam dalam air fryer (AF) atau oven. Untuk tempoh pembakaran pertama, set suhu 170°C dan bakar selama 30 minit.
- Balikkan ayam dan lumur lagi dengan sos perapan. Set suhu 170°C dan bakar lagi selama 30 minit.
- Keluarkan air yang terkumpul di bahagian bawah ayam supaya permukaan ayam tidak lembik.
- Balikkan ayam sekali lagi dan sapukan sedikit lagi sos perapan. Ratakan rata.
- Untuk pembakaran terakhir, bakar selama 25 minit pada suhu 170°C.
- Setelah selesai membakar, ayam akan kelihatan garing di luar dan masih lembap serta berjus di dalam.
- Siap untuk dihidangkan!
Ayam panggang ini sesuai dimakan dengan apa-apa jenis nasi. Jangan lupa curahkan sedikit minyak dan air yang keluar dari ayam di atasnya untuk menambah kilatan.
Sumber: Afy Al Habibi
Baca juga: Lelaki Kongsi Rahsia Ibu Pilih Ayam Segar, Jangan Main Ambil Saja!
The post Resipi Ayam Panggang Lazat & Berjus, Cara Mudah Tak Payah Perap! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Catatan popular daripada blog ini
Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg
KEJAYAAN menewaskan seekor ikan layaran seberat 30 kilogram (kg) di tuas berhampiran Pulau Payar, Kedah menyemarakkan lagi semangat pemancing laut dalam, Shuib Omar untuk meneruskan hobinya itu. Shuib atau lebih dikenali sebagai Pak Su dalam kalangan rakannya berkata, dia gemar memancing sejak kecil lagi dengan menangkap ikan di tali air dan sawah menggunakan buluh sebagai joran. Ujar lelaki berasal dari Kubang Rotan, Alor Setar, Kedah itu, dia mula beralih kepada aktiviti memancing di laut dalam pada tahun 2012. “Hampir setiap bulan, saya turun ke laut bersama saudara dan rakan-rakan. Biasanya, kami berhimpun di Jeti Kubang Rotan pada pukul 7 pagi sebelum menuju ke beberapa tuas yang menjadi lubuk ikan. “Antara tuas sasaran kami ialah Pulau Payar dan unjam Langkawi kerana di situ menjanjikan hasil tangkapan yang menarik. Pengalaman bermain dan menewaskan ikan di perairan itu cukup mengujakan,” ujar bapa kepada lima anak itu. Menurut Pak Su, dia gemar menggunakan teknik memancing...
Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!
https://ift.tt/X1giMwT Cara buat popia big mac ini menjadi tular di media sosial dan ramai peniaga turut mengambil peluang untuk menjualnya. Walau bagaimanapun, sesetengah peniaga terpaksa menjualnya pada harga yang agak tinggi disebabkan kos bahan yang mahal. Sekiranya anda sedang mencari resipi penuh untuk membuat popia Big Mac dan ingin mencubanya sendiri di rumah, jom lihat resipi lengkap di bawah. Baca juga: Resipi Popia Sira Sambal Rangup, Kena Letak 1 Bahan Ini Agar Salutan Cantik Berkilat! CARA BUAT POPIA BIG MAC Bahan-bahan popia big mac: Bawang merah Bawang putih Daging kisar Garam Lada hitam Cara-cara penyediaan popia big mac: Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Setelah itu, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris halus. Tumis bawang ini dengan api sederhana sehingga ia naik bau harum. Setelah bawang sudah naik bau, masukkan daging kisar ke dalam kuali. Tambahkan garam dan lada hitam secukupnya untuk memberi rasa pada dagin...
Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!
https://ift.tt/kqhPu7J Asam pedas merupakan hidangan istimewa yang cukup terkenal di Malaysia, khususnya di negeri Johor. Nak tahu tips masak asam pedas yang benar-benar sedap dan menyelerakan? Untuk menghasilkan asam pedas yang padu dan menyelerakan, ada beberapa rahsia yang perlu diketahui. Bukan sekadar campak-campak bahan, tapi ada teknik-teknik tertentu yang boleh menjadikan rasa asam pedas lebih ‘umpph’! Jom kita bongkar rahsia dan tips memasak asam pedas yang sedap, yang pasti akan membuatkan keluarga puas hati! Bermula dari pemilihan bahan hingga cara memasak, semuanya akan dikongsikan dalam artikel ini. Baca juga: Resipi Asam Pedas Ikan Jenahak, Letak ‘Bahan Ini’ Untuk Kuah Lagi Lemak & Pekat! TIPS MASAK ASAM PEDAS YANG SEDAP 1. Pemilihan Ikan atau Protein Gunakan ikan segar seperti ikan pari, tenggiri atau kembung. Ayam, daging atau tofu juga boleh digunakan mengikut selera. 2. Kisar Bahan dengan Betul Gunakan nisbah bawang dan cili kering yang seimbang, contohny...
Ulasan
Catat Ulasan