Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Ayam Panggang Lazat & Berjus, Cara Mudah Tak Payah Perap!

https://ift.tt/QsDvfFR

resepi ayam panggang

Resepi ayam panggang ini cukup mudah dan ringkas untuk dicuba. Bukan itu saja, anda tidak perlu memerap ayam dalam tempoh yang lama.

Selepas melumur pes pada ayam, boleh terus dipanggang. Hasilnya, ayam masak dengan sempurna. Garing di luar tapi masih lembap dan berjus di dalam.

Baca juga: Cara Goreng Ayam Tanpa Lumur, Guna Teknik Tabur Tepung Dalam Minyak

RESEPI AYAM PANGGANG TANPA PERAP

resepi ayam panggang

Bahan-bahan perapan:

  • Pes rendang
  • Pes sos Korea (untuk rasa hot spicy)
  • 3 sudu besar gula
  • 1/3 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
  • 2 cubit serbuk lada putih
  • 1 sudu besar sos lada hitam
  • 4-5 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar cili sos
  • 2 renjis minyak bijan
  • 1 sudu kecil sos tiram

Cara-cara:

  1. Sediakan seekor ayam, basuh bersih dan cucuk keseluruhan ayam menggunakan garfu.
  2. Campurkan semua bahan perapan dalam bekas dan kacau rata. Jika rasa kurang apa-apa, boleh tambahkan mengikut cita rasa. Pes ini cukup untuk perap 3-4 ekor ayam.
  3. Ambil kira-kira 2 sudu besar perapan dan lumurkan seluruh bahagian ayam. Tak perlu perap, boleh terus bakar. Namun, jika perap lebih lama, rasanya akan lebih sedap.
  4. Bakar ayam dalam air fryer (AF) atau oven. Untuk tempoh pembakaran pertama, set suhu 170°C dan bakar selama 30 minit.
  5. Balikkan ayam dan lumur lagi dengan sos perapan. Set suhu 170°C dan bakar lagi selama 30 minit.
  6. Keluarkan air yang terkumpul di bahagian bawah ayam supaya permukaan ayam tidak lembik.
  7. Balikkan ayam sekali lagi dan sapukan sedikit lagi sos perapan. Ratakan rata.
  8. Untuk pembakaran terakhir, bakar selama 25 minit pada suhu 170°C.
  9. Setelah selesai membakar, ayam akan kelihatan garing di luar dan masih lembap serta berjus di dalam.
  10. Siap untuk dihidangkan!

Ayam panggang ini sesuai dimakan dengan apa-apa jenis nasi. Jangan lupa curahkan sedikit minyak dan air yang keluar dari ayam di atasnya untuk menambah kilatan.

Sumber: Afy Al Habibi

Baca juga: Lelaki Kongsi Rahsia Ibu Pilih Ayam Segar, Jangan Main Ambil Saja!

The post Resipi Ayam Panggang Lazat & Berjus, Cara Mudah Tak Payah Perap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!