Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Ayam Panggang Lazat & Berjus, Cara Mudah Tak Payah Perap!

https://ift.tt/QsDvfFR

resepi ayam panggang

Resepi ayam panggang ini cukup mudah dan ringkas untuk dicuba. Bukan itu saja, anda tidak perlu memerap ayam dalam tempoh yang lama.

Selepas melumur pes pada ayam, boleh terus dipanggang. Hasilnya, ayam masak dengan sempurna. Garing di luar tapi masih lembap dan berjus di dalam.

Baca juga: Cara Goreng Ayam Tanpa Lumur, Guna Teknik Tabur Tepung Dalam Minyak

RESEPI AYAM PANGGANG TANPA PERAP

resepi ayam panggang

Bahan-bahan perapan:

  • Pes rendang
  • Pes sos Korea (untuk rasa hot spicy)
  • 3 sudu besar gula
  • 1/3 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
  • 2 cubit serbuk lada putih
  • 1 sudu besar sos lada hitam
  • 4-5 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar cili sos
  • 2 renjis minyak bijan
  • 1 sudu kecil sos tiram

Cara-cara:

  1. Sediakan seekor ayam, basuh bersih dan cucuk keseluruhan ayam menggunakan garfu.
  2. Campurkan semua bahan perapan dalam bekas dan kacau rata. Jika rasa kurang apa-apa, boleh tambahkan mengikut cita rasa. Pes ini cukup untuk perap 3-4 ekor ayam.
  3. Ambil kira-kira 2 sudu besar perapan dan lumurkan seluruh bahagian ayam. Tak perlu perap, boleh terus bakar. Namun, jika perap lebih lama, rasanya akan lebih sedap.
  4. Bakar ayam dalam air fryer (AF) atau oven. Untuk tempoh pembakaran pertama, set suhu 170°C dan bakar selama 30 minit.
  5. Balikkan ayam dan lumur lagi dengan sos perapan. Set suhu 170°C dan bakar lagi selama 30 minit.
  6. Keluarkan air yang terkumpul di bahagian bawah ayam supaya permukaan ayam tidak lembik.
  7. Balikkan ayam sekali lagi dan sapukan sedikit lagi sos perapan. Ratakan rata.
  8. Untuk pembakaran terakhir, bakar selama 25 minit pada suhu 170°C.
  9. Setelah selesai membakar, ayam akan kelihatan garing di luar dan masih lembap serta berjus di dalam.
  10. Siap untuk dihidangkan!

Ayam panggang ini sesuai dimakan dengan apa-apa jenis nasi. Jangan lupa curahkan sedikit minyak dan air yang keluar dari ayam di atasnya untuk menambah kilatan.

Sumber: Afy Al Habibi

Baca juga: Lelaki Kongsi Rahsia Ibu Pilih Ayam Segar, Jangan Main Ambil Saja!

The post Resipi Ayam Panggang Lazat & Berjus, Cara Mudah Tak Payah Perap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!