Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Cucur Pisang Kembung, Tembam Begini Buat Banyak Kali Pun Tak Jemu

https://ift.tt/ESTgPQ5

cucur pisang kembung

Alangkah sedapnya dapat makan kuih goreng pada waktu sarapan dan minum petang di rumah. Oleh itu, kami nak ajak anda buat Cucur Pisang Kembung yang sungguh lazat.

Cucur Pisang Kembung juga dipanggil cekodok pisang atau jemput-jemput pisang dibuat daripada campurang pisang dan tepung gandum, kemudian digoreng dalam minyak.

Oleh disebabkan cara membuatnya sangat mudah, jadi tak hairanlah ia menjadi kuih goreng yang disukai ramai sejak dulu lagi. Boleh dikatakan, semua orang suka makan!

Baru-baru ini, Mina Amy telah kongsikan resipi Cucur Pisang Kembung di Facebook yang hasilnya bukan saja sangat memuaskan, malah buat orang terliur melihatnya. Jom kita cuba!

Baca juga: Nak Resipi Cekodok Pisang Tanpa Gagal, Pakai Pisang Jenis ‘Ini’

RESIPI CUCUR PISANG KEMBUNG

cucur pisang kembung

Bahan A:

  • Pisang (jumlah biasa pisang untuk menggoreng)

Bahan B:

  • 200 gram tepung gandum
  • 100 gram tepung beras
  • 6 sudu besar gula pasir
  • 1½ sudu teh garam
  • 1 sudu teh baking soda
  • 1 sudu teh yis segera
  • 4 sudu besar marjerin cair
  • 300 ml air

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, potong pisang menjadi kepingan seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

cucur pisang kembung

2. Kemudian, campurkan tepung gandum, tepung beras, gula pasir, garam, baking soda, yis segera, marjerin cair dan air.

3. Selepas itu, gaul sampai sebati dan biarkan adunan selama 45 minit.

4. Lenyekkan pisang dan masukkan ke dalam adunan, kemudian gaul sampai sebati lagi.

5. Seterusnya, goreng dalam minyak panas sampai masak, angkat dan toskan.

6. Akhir sekali, masukkan topping mengikut citarasa. Siap untuk dinikmati!

Cucur Pisang Kembung ini bukan setakat sedap dinikmati begitu saja, malah anda boleh makan bersama hiasan topping yang lazat seperti cheese.

Rasa rangup di luar dan lembut di dalamnya bersama rasa lemak pisang pasti membuatkan anda berselera. Hidangkan untuk keluarga tersayang di rumah, pasti mereka memuji kesedapannya nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Mina Amy

Baca juga: Cara Buat Pisang Goreng Tanpa Serap Minyak, Rangup Sampai Petang

The post Cucur Pisang Kembung, Tembam Begini Buat Banyak Kali Pun Tak Jemu appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!