Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Ayam Masak Kicap Pekat & Pedas, Sedap Walaupun Tak Berkuah

https://ift.tt/QznelOC

ayam masak kicap pekat

Terdapat pelbagai resepi ayam masak kicap pekat yang boleh anda cuba. Ada yang jenis kering dan ada juga yang berkuah.

Jika anda sudah biasa dengan yang berkuah dan ingin mencuba versi kering, mari lihat resipi yang dikongsikan oleh Saudari Aimie Amira di bawah.

Menurutnya, lagi kering lagi sedap! Jom tengok apa bahan-bahan yang diperlukan serta cara penyediaannya.

Baca juga: Resipi Ayam Goreng Pandan, Ini Cara Mudah Tak Perlu Balut Daun!

RESEPI AYAM MASAK KICAP PEKAT & PEDAS

ayam masak kicap pekat

Bahan-bahan:

  • Seekor ayam
  • 4 biji kentang (dipotong wedges)
  • Sebiji bawang besar (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 1 inci halia (dihiris batang)
  • 4 ulas bawang putih, 1 bawang besar, 5-7 biji cili padi, 1 inci halia (dikisar)
  • Cili kisar 2-4 sudu besar (ikutlah nak pedas mana)
  • Rempah 4 sekawan (kayu manis 1, biji pelaga 3, bunga lawang 1, cengkih 3)
  • Sos cili – 1 sudu besar
  • Sos tomato – 2 sudu besar
  • Kicap manis – 3 sudu besar
  • Kicap pekat – 3 sudu besar
  • Sos tiram – 2 sudu besar
  • Gula
  • Garam
  • Bawang (potong bulat) – hiasan
  • Cili merah (potong serong) – hiasan

Cara-cara:

  1. Goreng ayam separuh masak @ 3/4 masak & goreng kentang juga (agak garing).
  2. Ambil sedikit minyak goreng ayam tadi & tumis rempah 4 sekawan + bawang merah + bawang putih (yang dihiris).
  3. Masukkan pula hirisan halia dan biarkan hingga naik bau.
  4. Masukkan bahan yang diblend tadi. Gaul-gaul sehingga agak masak. Kemudian, masukkan cili giling, biarkan sehingga naik bau. Masukkan semua sos-sos dan sedikit air. Letak sedikit gula & garam secukup rasa.
  5. Masukkan ayam & kentang yang digoreng tadi & gaulkan sehingga sebati.
  6. Masukkan bawang potong bulat dan cili merah (optional).
  7. Kacau hingga sebati dan siap.

Kredit: Aimie Amira

Baca juga: Resipi Ayam Madu Sedap Menjilat Jari, Rasa Sebiji Ala Kedai Mamak

The post Resipi Ayam Masak Kicap Pekat & Pedas, Sedap Walaupun Tak Berkuah appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!