Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Cek Mek Molek Guna 4 Bahan Mudah, Ikut Cara Ini Baru Kuih Tak ‘Pecah’

https://ift.tt/ABwac72

kuih cek mek molek

Kuih cek mek molek merupakan kuih tradisional dari pantai timur yang disukai ramai. Bukan saja orang dewasa, kanak-kanak turut menggemarinya. Ia mungkin disebabkan oleh rasa manis gula yang diletakkan di dalam kuih ini.

Bahan-bahan yang digunakan kuih ini juga sebenarnya cukup mudah, hanya memerlukan ubi keledek dan tepung gandum. Namun begitu, sukar untuk mengekalkan rasa dan bentuk kuih jika dibuat dalam kuantiti yang banyak.

Oleh itu, saudari Hasni Azura ada penyelesaiannya. Ada beberapa bahan yang perlu digunakan selain ubi dan tepung. Untuk mengetahui resipi tersebut, mari ikuti resipi lengkap oleh beliau di bawah.

Baca juga: Resipi Kuih Koci Pulut Hitam Yang Meleleh-Leleh, Kukus Sekejap Je Dah Siap!

RESEPI KUIH CEK MEK MOLEK

Bahan A:

Cara-caranya:

1. Rebus ubi keledak sehingga masak dan empuk. Angkat dan sejukkan seketika

2. Kupas kulit dan lenyek sehingga halus bersama 1 sudu marjerin.

3. Satukan tepung gandum dan baking powder. Kemudian campurkan bersama ubi keledek.

4. Uli semua bahan sehingga menjadi doh. Kemudian, bulat-bulatkan anggaran dalam 30-40 gram sebiji.

5.  Bulatkan adunan seperti bebola dan leperkan. Sudukan gula pasir ke atas adunan, tutup dengan rapi supaya gula tidak terkeluar ketika menggoreng dan menjadi pecah.

6. Goreng dalam minyak masak yang panas. Pastikan api tidak terlalu kecil nanti kuih hancur.

kuih cek mek molek

7. Angkat kuih dan toskan. Selamat mencuba!

kuih cek mek molek

Kredit resipi dan gambar: Hasni Azura

Baca juga: Resipi Kuih Kasturi, Ikut Petua Ini Supaya Kuih Rangup & Tak Liat Walaupun Sejuk!

The post Resipi Cek Mek Molek Guna 4 Bahan Mudah, Ikut Cara Ini Baru Kuih Tak ‘Pecah’ appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!