Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Kuah Sizzling Yee Mee Ala Food Court, Buat Sendiri Boleh Makan Sampai Puas!

https://ift.tt/saTOgJu

kuah sizzling yee mee

Jika pernah makan menu sizzling di medan selera dalam pusat membeli-belah, pasti terbayang kesedapannya. Oleh itu, kami nak ajar cara buat kuah Sizzling Yee Mee yang lazat.

Shai Anne Ahemed telah kongsikan resipi kuah Sizzling Yee Mee di Facebook dan kesedapannya sama seperti makan di medan selera. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Buat Sizzling Yee Mee Mudah Di Rumah Tanpa ‘Hot Plate’, Gerenti Sedap!

RESIPI KUAH SIZZLING YEE MEE

kuah sizzling yee mee

Bahan-bahan untuk kuah:

  • 1 mangkuk ayam
  • 10 biji cendawan shiitake kering(rendam dengan air panas kemudian potong empat bahagian)
  • 10 tangkai cili kering (potong)
  • 5 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 inci halia (hiris nipis)
  • 1 ketul kiub ayam
  • 3 sudu besar tepung jagung (dilarutkan dalam sedikit air)
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam (dikisar sendiri)
  • 1 senduk kicap pekat
  • Garam
  • 1 senduk sos tiram
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • Gula
  • 1 liter air

Bahan-bahan lain:

  • 1 bungkus yee mee (boleh juga guna mee kuning, kuey teow dan nasi putih pun sedap)
  • Sayur pak choy

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, perap ayam dengan kicap pekat, sos tiram, minyak bijan, serbuk lada hitam dan kiub ayam.

kuah sizzling yee mee

2. Panaskan minyak masak dalam periuk, kemudian tumis bawang putih dan halia sampai wangi.

3. Selepas itu, masukkan cili kering dan tumis sebentar.

4. Kemudian, masukkan cendawan shiitake.

5. Masukkan 1 liter air, kemudian perasakan dengan garam dan 1 sudu besar gula.

6. Apabila sudah menggelegak, masukkan larutan tepung jagung dan masak sampai kuah jadi pekat, kemudian tutup api.

7. Sediakan kuali non-stick, kemudian letakkan yee mee dan curahkan kuah sizzling atas yee mee.

8. Selepas itu, buka api dapur, kemudian masukkan sebiji telur dan sayur pak choy.

9. Seterusnya, masak sekejap sampai mee lembut.

10. Ulang proses ini bergantung kepada berapa banyak hidangan yang ingin disediakan. Siap untuk dihidang!

Jika makan di medan selera, mungkin kurang puas kerana sesetengah orang suka makan hidangan yang penuh dengan isi. Buat dengan air tangan sendiri, lebih puas hati.

Selamat mencuba!

Sumber: Shai Anne Ahemed

Baca juga: Nasi Ayam Claypot, Rasa Sebijik Macam Makan Di Food Court

The post Kuah Sizzling Yee Mee Ala Food Court, Buat Sendiri Boleh Makan Sampai Puas! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!