Resipi Tauhu Crispy Goreng Pedas Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Buat Teringat-ingat!

Imej
https://ift.tt/4g6pmO2 Resepi tauhu goreng rangup pedas ini memang sedap dimakan panas panas. Rangup di luar dan lembut di dalam, ditambah pula dengan sos pedas manis yang beraroma. Memang membuka selera! Kalau suka gaya masakan Chinese style, boleh cuba resipi yang ringkas dan mudah disediakan ini. Bahan-bahan pun tidak banyak tetapi cukup untuk hasilkan rasa yang seakan makan di restoran. Baca juga:   Kak Yatie Ajar Cara Buat Tauhu Cireng Crispy, Dijamin Makan Licin Sekelip Mata! RESEPI TAUHU GORENG RANGUP PEDAS Bahan A (untuk ditumis): Bawang putih (dicincang) Cili flakes Cili padi (dihiris) Serbuk jintan manis Bahan B (untuk sos): Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Cuka Gula Bahan C (hiasan dan penambah aroma): Daun bawang (dihiris) Daun ketumbar (dihiris) Cara penyediaan: Potong dan goreng tauhu hingga rangup. Ketepikan terlebih dahulu. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Masukkan bahan A ke dalam minyak panas dan tumis seketika sehingga baw...

Ayam Goreng Madu Warisan Kakak, Siap Dengan Tips Elak Bau Hanyir & Lauk Tahan Lama!

https://ift.tt/ZEIfWAP

ayam goreng madu

Siapa sangka lauk yang nampak biasa-biasa ini rupanya mampu buat satu rumah bertambah nasi. Ayam Goreng Madu ini bukan saja sedap, tapi sangat mudah disediakan.

Resepi Ayam Goreng Madu ini dipelajari oleh Nurhayati Abd Malek daripada kakaknya. Paling istimewa, ada petua daripada ibunya untuk elakkan ayam bau hanyir dan buatkan masakan tahan lebih lama.

Baca juga: Resipi Kepak Ayam Madu Sedap Sampai Ke Tulang, Ratah Sampai Tak Berhenti!

RESIPI AYAM GORENG MADU

ayam goreng madu

Bahan-bahan (anggaran untuk 3 hingga 4 orang makan):

  • 500gram kepak ayam (boleh guna bahagian lain juga)
  • 3 sudu besar butter
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 3 senduk cili kisar
  • 1 labu bawang besar (dihiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk kasar atau potong dadu)
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar sos cili Thai
  • 5 sudu besar madu

Cara-cara memasak ayam goreng madu:

1. Panaskan kuali, masukkan butter dan minyak masak. Biarkan butter cair sepenuhnya.

2. Masukkan bawang besar yang dihiris halus. Tumis sampai naik bau dan layu sedikit.

3. Kemudian, masukkan cili kisar. Gaul sebati dan biarkan pecah minyak.

4. Masukkan sos cili, sos tiram dan sos cili Thai.

5. Tambahkan madu (ikut manis yang anda suka). Kacau rata sampai kuah sedikit pekat.

6. Akhir sekali, masukkan ayam yang telah dicuci bersih dan ditoskan. Gaul sebati dalam sos sampai ayam masak sepenuhnya dan disalut cantik.

Petua elakkan ayam bau hanyir dan lauk tahan lama:

Sebelum masak, siram atau rendam ayam dalam air panas selama 5 hingga 10 minit. Kemudian toskan. Hasilnya:

  • Bau hanyir ayam mentah akan hilang
  • Masakan lebih tahan lama dan susah basi
  • Lauk rasa lebih bersih dan tak hanyir walau disimpan lama

Petua ini sesuai digunakan untuk masakan seperti rendang, sambal atau lauk berkuah yang dimasak awal untuk majlis atau bekalan.

Selamat mencuba!

Sumber: Nurhayati Maleq

Baca juga: Resepi Ayam Masak Madu Melekit Pekat Berkilat, Sedap Hingga Menjilat Jari!

The post Ayam Goreng Madu Warisan Kakak, Siap Dengan Tips Elak Bau Hanyir & Lauk Tahan Lama! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan